Premium

Leidse Glibber: Koffie, thee, bier en oude actievoerders

Een feestje, een borrel, een festival? Emile ’Leidse Glibber’ van Aelst is erbij.

Zonder koffie kom ik niet op gang en ben daar zeker niet de enige in, anders zou het Klaverblad al niet 250 jaar handelen in koffie en thee. Vorige week stond er een uitgebreid artikel in deze krant waarin teruggeblikt werd op de 250-jarige geschiedenis van het Klaverblad en de toenmalige branderij. Vrijdag vierde eigenaresse Marion Jacobs het grote feest voor klanten, familie en bekenden.

Al snel puilde de winkel uit en stonden er bijna meer mensen buiten dan binnen te genieten van een kopje koffie of thee, met een speciaal door bakkerij Jacobs gebakken Klaverbladkoekje. Burgemeester Henri Lenferink kwam langs om te feliciteren en gaf aan eigenlijk nog nooit een 250-jarige gefeliciteerd te hebben. Klant en vriend, hoogleraar sterrenkunde, Vincent Icke gaf aan de hand van sprekende voorbeelden aan hoe groot ons heelal is en welke plek het Klaverblad daarin inneemt. Dat is maar heel klein, maar wel prettig dat dit hele kleine plekje precies hier op de Hogewoerd in Leiden ligt.

SP-boek

Zaterdagmiddag vulde de zolder van Koetshuis de Burcht zich met SP-leden, -sympathisanten en -oud-raadsleden. Historicus Bart van der Steen heeft een boek geschreven over de beginjaren van de Leidse SP in de jaren 1970- 1982. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Jan Marijnissen, die destijds met bewondering naar Leiden keek, waar het zo nu en dan heftiger dan in zijn woonplaats Oss aan toe leek te gaan.

Vrijwel de hele oude Leidse harde kern was aanwezig, zoals onder andere Cor en Fenna Vergeer en Tim van Houten. Ook de Alphense Gerard Harmes was er, medeoprichter van de SP-afdelingen in zowel Leiden als Alphen. Fotograaf en kunstenaar Fred Rohde had in die jaren eigenlijk een dubbelrol. Hij fotografeerde voor de krant en was anti-asbestactivist, waarbij hij uiteraard ook veel foto’s voor de partij maakte.

De SP was altijd een actiepartij en zal dat ook blijven, maar de jaren 1970-1982 spanden de kroon. Omdat niet iedereen direct lid wilde worden van de SP, werd vrijwel overal een aparte actiegroep opgericht, zodat je niet per se als SP-lid werd gezien. In 1973 werd bureau Huisvesting aan de Hooigracht bezet door boze huurders die al jarenlang op de urgentielijst stonden omdat ze in veel te kleine huisjes woonden. De actie werd gesteund door de Bond van Huurders en Woningzoekenden, een van de vele actietakken van de SP. De toenmalige bezetters, de dames Lardé en Kramer, waren zaterdag ook gekomen en keken nog steeds met plezier terug op hun bezettingsactie, die uiteindelijk resulteerde in een betere woonruimte.

Politieke disco

Chris Schollaardt, eigenaar van Café de Gouwe in Oegstgeest, laat zo nu en dan op de zaterdagavond gastbarkeerpers achter de tap staan. Zo stonden onlangs Marina Bosman van Ons Cafeetje en de organisatoren van Puur Festival achter de bar. Zaterdagavond was het de beurt aan politiek verslaggevers Chris de Waard en IJsbrand Terpstra. Zij hoopten een politieke zaterdagavondborrel te organiseren met politici uit de regio. De D66-fractie uit Oegstgeest was aanwezig en vanuit Leiden D66-raadslid Sander van Diepen en wethouder Fleur Spijker. VVD-wethouder Matthijs Huizing uit Oegstgeest kwam ook langs voor een gezellige borrel met de Oegstgeestenaren.

Voormalig Holland Centraal voorzitter Roelof Eleveld was ook op de borrel afgekomen en vertrouwde mij toe: ,,Ik dacht een avondje regiopolitiek tegen te komen, maar dit is meer disco’’. Tja, de zaterdagavond is ook meer geschikt voor dansen en gezelligheid. Laten we het er maar op houden dat het een gezellige regiodisco was, die bezocht werd door meerdere politici uit Oegstgeest en Leiden.