Dertig jaar musicals met Otis: vriendengroep met professionele ambities [video]

Leiden

Musicalgezelschap Otis bestaat dertig jaar. Dat wordt komend weekeinde uitbundig gevierd in de Leidse Schouwburg met de musical ’Damens’.

Een eigen productie, speciaal voor het jubilerende Otis geschreven. ’Damens’ gaat over een revolutie van (niet toevallig) dertig jaar geleden, waarbij vrijwel alle mannen zijn uitgeroeid of verbannen. Als gevolg daarvan bestaat de samenleving uit vrouwen, waarbij één vrouw de leiding naar zich heeft toegetrokken.

Haar trouwe volgelingen verblijven in het rijke centrum. Na elke revolutie ontstaat onenigheid, zo ook hier. Tegenover de rijken staan de herrieschoppers in de arme krottenwijk – met een andere heerseres. De titel van de musical zaait bewust twijfel. Gaat het alleen om vrouwen of toch om mensen, om meer evenwicht in de samenleving, waarbij er misschien mannen zijn die de revolutie overleefd hebben?

Dertig jaar musicals met Otis: vriendengroep met professionele ambities [video]
Het Leidse musicalgezelschap Otis in actie.
© Foto Sander Chandon

Meer wil Margreet Osinga, de regisseur van het spektakel, niet kwijt. Geen spoiler, het verhaal moet spannend blijven. Juist op die eigen verhaallijn is Otis namelijk bijzonder trots.

In de afgelopen jaren heeft het gezelschap de nodige producties uitgebracht. Veelal ging het daarbij om een kleurrijk opgezette aaneenschakeling van bekende musicalnummers, al dan niet met een dun verhaallijntje verbonden.

De vorige productie kende een gegeven met heel veel zijlijnen en -lijntjes. Per slot van rekening wil je zoveel mogelijk leden een grotere of kleinere rol kunnen bieden.

Relaties

Ditmaal echter is scherp gelet op een herkenbare rode draad, waarbij toch ook veel leden aan bod kunnen komen. Aan beide aspecten hecht Margreet Osinga grote waarde: ,,De kracht van Otis ligt ook zeker in het sociale aspect.

Het is een vriendengroep in de leeftijdscategorie van twintig tot zeventig jaar met een familiegevoel, bij wie je zo nodig je hart kunt luchten. Er zijn in de loop der jaren relaties ontstaan en er zijn baby’s geboren.’’

Daarnaast noemt zij Otis een musicalgezelschap met ambities naar een toenemende mate van professionalisering. Dat komt tot uitdrukking in de ondersteunende techniek, de muzikale begeleiding door het orkest en een eigen verhaallijn met eigen liedteksten in eigen arrangementen.

Bovendien kun je ’Damens’ zonder meer groot van opzet noemen. Op het podium staan 34 spelers en het orkest bestaat uit 17 leden. Achter de schermen zijn er dan nog acht crew-leden, vier geluidstechnici en vier decorbouwers. Geen geringe opgave om dat alles als regisseur in goede banen te leiden.

Voor Margreet Osinga is dit haar eerste regie bij Otis. Tot nu toe maakte ze deel uit van het optredende ensemble. Gewapend met een afgeronde musicalopleiding aan de Frank Sanders Academie en een Pabo-studie durft zij deze stap aan. Juist de begeleiding van de accentverschuiving van zingen naar acteren tijdens het repetitieproces trekt haar daarbij aan.

Wandelend archief

Voorbeelden van trouw aan de vereniging zijn Anneleen Lucas-Remijn (met als nevenfunctie: het ’wandelend archief’ van Otis) en Ciska van Vliet, die respectievelijk ruim twintig en bijna dertien jaar lid zijn van Otis.

Terwijl Anneleen het liefst meteen voor een hoofdrol in aanmerking had willen komen, koos Ciska voor een geleidelijke opbouw van haar Otis-carrière. In ’Damens’ staan zij beiden volop in de schijnwerpers.

Ook zij roemen het sociale karakter van Otis: in elke productie zo veel mogelijk leden een rol laten vervullen en tegemoet komen aan individuele wensen en ambities. De nieuwe productie ’Damens’ geeft daar weer een eigen invulling aan.

Een ’artistieke uitdaging’ noemen zij het. Waarom niet op safe gespeeld en een terugblik met succesnummers gepresenteerd? Bijna in koor reageren Anneleen en Ciska: ,,Hè nee, dat hebben we al vaker gedaan. Dit is toch veel spannender!’’

Damens’, musicalgezelschap Otis, vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni, 20.00 uur (zondag ook 14.00 uur), Leidse Schouwburg, Leiden.

Het laatste nieuws