Minerva wil studenten en Leidenaars verbinden met concert op het Rapenburg

Studentenorkest Sempre Crescendo onder leiding van Guido Marchena.
© Foto Andor Kranenburg
Leiden

Wibi Soerjadi, Barry Badpak, Mart Hoogkamer en Wesley Klein zijn zondagavond te zien op het Rapenburg in Leiden. Het is een cadeautje van studentenvereniging Minerva aan de stad.

Minerva viert dit jaar het 41ste lustrum en bestaat dus 205 jaar. De studenten hebben een feestlocatie gevonden in het voormalige postkantoor op de hoek van de Schipholweg en de Oestgeesterweg. Met diners, galafeesten, optredens en disco viert Minerva hier dagenlang feest. ,,Maar we wilden ook graag iets doen voor de bevolking van Leiden’’, zegt psychologiestudente Flo Rosenberg (22), die deel uitmaakt van de lustrumcommissie van Minerva.

Naar het voorbeeld van het Prinsengrachtconcert in Amsterdam is het Leids Grachtenconcert bedacht. ,,’s Lands oudste studentenvereniging heeft gekozen voor het Rapenburg, ’s lands mooiste gracht’’, aldus de studente.

Flo Rosenberg: ,,Een concert leek ons de mooiste manier om studenten en gewone Leidenaars dichter bij elkaar te brengen. Het is leuk, positief en laagdrempelig. We hebben een programma samengesteld, waarin iedereen iets van zijn gading zou moeten kunnen vinden.’’

Het is niet voor het eerst dat er op het water van het Rapenburg een concertpodium komt te liggen. Tussen 2000 en 2013 werd er jaarlijks het Rapenburg Concert georganiseerd. Artiesten als Toots Thielemans, Mathilde Santing, Candy Dulfer, Wouter Hamel en Gruppo Sportivo traden er bijvoorbeeld op. Minerva blaast deze traditie nieuw leven in.

De studentenvereniging kiest voor artiesten die op een of andere manier met Leiden verbonden zijn. Van volkszangers als Mart Hoogkamer en Wesley Klein is overduidelijk dat ze Leids zijn. De act Barry Badpak heeft zijn wortels in het Leidse kroegleven.

Minder bekend is waarschijnlijk dat concertpianist Wibi Soerjadi in 1970 in Leiden is geboren. Hij is ook gestrikt voor het Leids Grachtenconcert. Op een vleugel brengt hij zowel klassiek als meer populair repertoire ten gehore. Verder zal Reinier Sijpkens, de man die trompet speelt op zijn kleine bootje met orgel, te zien zijn op het water van het Rapenburg.

De muzikale begeleiding is in handen van studentenorkest Sempre Crescendo onder leiding van dirigent Guido Marchena. ,,Er is de afgelopen dagen al druk gerepeteerd’’, zegt Flo Rosenberg. ,,Zelfs Barry Badpak laat zich door het orkest begeleiden. Dat levert inderdaad een verrassende combinatie op. ’’

Cabaretier Thomas van Luyn neemt de presentatie voor zijn rekening. Het Leids Grachtenconcert is gratis toegankelijk.

Leids Grachtenconcert met o.a. Wibi Soerjadi, Mart Hoogkamer, Wesley Klein en Barry Badpak, zondag 30 juni, 19.00-22.00 uur, Rapenburg, Leiden.

Net binnen