Recensie: Wederzijds onbegrip op het strand van Noordwijk

Recensie: Wederzijds onbegrip op het strand van Noordwijk
Michiel Nooter als de kunstenaar, met daarachter de band van Reinier van Harten.
© Foto Monica Stuurop
Noordwijk

Een wethouder, een kunstenaar, een moeder en een zoon. Zij vormen de ingrediënten van de voorstelling ’Alles is bedacht’, die woensdag in première ging op het strand van Noordwijk.

Vlak aan zee heeft Kunstklank het Bamboe Theater weer opgebouwd. Dit jaar kreeg de uit Noordwijk afkomstige actrice Ilke Paddenburg (31) de vrije hand om een voorstelling te maken. Ze schreef de tekst, deed de regie en schakelde voor de muziek haar goede vriend Reinier van Harten in.

Om maar met dat laatste te beginnen: dat is een goede keuze geweest. Met zijn formatie Reindier maakt hij eigenzinnige popmuziek. Ook deze voorstelling weet hij een bijzondere muzikale inkleuring te geven. Tien minuten voor aanvang verwelkomt hij het publiek met prettig in het gehoor liggende loungemuziek.

Gedurende de voorstelling laat hij ook andere kanten van zijn muzikale kunnen horen. Daarvoor heeft Van Harten een vierkoppige band en een ensemble van zo’n tien jeugdige zangers tot zijn beschikking. Ze weten voortdurend te verrassen met spannende composities. Achteraf bedenk ik dat hun aandeel in de voorstelling nog wel groter had mogen zijn.

Ilke Paddenburg heeft in de voorstelling twee verhaallijnen door elkaar geweven. De ene is duidelijk geïnspireerd door de recente fusie van Noordwijk en Noordwijkerhout. Voor de bezoekers zitten daar veel herkenbaars in, maar het dreigt soms ook wel kluchterig te worden.

Een plaatselijke kunstenaar is op bezoek bij de wethouder om te praten over een kunstwerk dat hij voor de gemeente gaat maken. Er is veel wederzijds onbegrip. De wethouder begrijpt niets van de artistieke motieven van de kunstenaar. De kunst moet niet te ingewikkeld zijn voor de plaatselijke bevolking. Eva van Gessel zet de rol van wethouder dik aan. Ze is gestrest, lacht zenuwachtig, praat aan één stuk door en weet haar baan niet met haar gezin te combineren. In eerste instantie werkt ze op de lachspieren, maar gaandeweg staat het ook in de weg om mee te gaan in de personages.

Wederzijds onbegrip kenmerkt ook de relatie tussen een moeder en haar jeugdige zoon. Hij heeft tot nu toe geleefd zoals zij hem wilde zien. Hij verzet zich tegen het beeld dat zijn moeder van hem heeft bedacht. Deze moederlijke bemoeienis benauwt hem. Hij wil eruit breken en op zoek naar wie hij werkelijk is. Regisseur Ilke Paddenburg past hier een kunstgreep toe: er verschijnt een tweede versie van zoon Daniël ten tonele. Het brengt de moeder uiteraard in verwarring, maar het publiek ook. Waar zitten we nu precies naar te kijken? Die verwarring is op zich niet onprettig; al is het contrast met de andere, meer anekdotische verhaallijn (de wethouder en de kunstenaar) wel heel erg groot.

Kunstklank: ’Alles is bedacht’, regie en tekst: Ilke Paddenburg, muziek: Reinier van Harten. Gezien: 17/7, Bamboe Theater, strand, Noordwijk. Nog te zien t/m 27/7. Meer informatie en reserveren: www.kunstklank.nl

Het laatste nieuws