Premium

Primeur: kattenfilmpjes kijken in het filmtheater. Het is nu al razend populair

Primeur: kattenfilmpjes kijken in het filmtheater. Het is nu al razend populair
Stills uit de compilatie van kattenfilmpjes die in de filmtheaters is te zien.
© Foto’s CatVideoFest
Hilversum

Kattenfilmpjes zijn een hit op Facebook, YouTube en Instagram, maar je kunt ze natuurlijk ook in de bioscoop vertonen. Het kattenfilmfestival CatVideoFest is donderdag voor het eerst te zien in zes filmtheaters in Nederland.

Katten met honden, katten in dozen, katten met kinderen en katten in gekke outfits: de liefhebbers van kattenfilmpjes komen donderdag 8 augustus - op Internationale Kattendag - aan hun trekken. Mits ze een kaartje hebben weten te bemachtigen voor CatVideoFest.

Elk jaar stelt CatVideoFest uit ontelbare uren van ingezonden filmpjes en internetfilmpjes een compilatie samen van de leukste kattenfilmpjes. Vertoningen van het evenement vinden plaats over de hele wereld en een deel van de inkomsten wordt afgestaan aan lokale organisaties voor de opvang van katten en dierenwelzijn.

Filmdistributeur Cinema Delicatessen heeft het Amerikaanse kattenfilmfestival naar Nederland gehaald. ,,We hebben eerder de Turkse documentaire ’Kedi’ uitgebracht over de straatkatten die door Istanbul lopen. Dat ging helemaal los, mensen gingen met rare hoedjes in de zaal zitten’’, zegt Mei-Ling Djoa van Cinema Delicatessen.

Werelddierendag

Vanwege die documentaire werd de filmdistributeur door de Amerikanen gevraagd of ze CatVideoFest wilde uitbrengen in Nederland. ,,We hebben er best wel over getwijfeld omdat het eigenlijk niet ons metier is, maar we vonden het ook wel leuk. Het was de bedoeling dat de film pas op 4 oktober, tijdens Werelddierendag, zou worden vertoond, maar er waren theaters die belangstelling hadden om de film eerder te vertonen.’’

De voorstellingen in filmtheaters in Amsterdam (De Filmhallen), Hilversum (Filmtheater Hilversum), Groningen, Leeuwarden, Rotterdam en Utrecht zijn populair. Daniëlle van Nispen van het Filmtheater Hilversum laat weten dat de avondvoorstelling al is uitverkocht. Wel zijn er voor de middagvoorstelling nog kaartjes beschikbaar. ,,Het leek ons leuk om deze film met Internationale Kattendag te vertonen. We wisten dat kattenfilmpjes een populair fenomeen is, maar niet dat het zo hard zou lopen.’’ Van elk kaartje dat wordt verkocht, gaat 1 euro naar Dierenasiel Crailo. Ook de andere theaters maken een deel van de opbrengst over aan dierenopvangcentra.

Smullen

,,Het is populairder dan wij hadden verwacht’’, zegt Mei-Ling Djoa. Volgens haar krijgen de bezoekers een compilatie van kattenfilmpjes te zien. ,,Er zijn grappige filmpjes en zogenaamd drama. Ook wordt er een mini documentaire vertoond over een eiland in Japan waar alleen katten wonen. Het is zeventig minuten kattenfilmpjes, niets meer en niet minder. Ik vond het smullen, maar ik zou het hondenliefhebbers niet aanraden!’’

Midas Dekker gaat niet naar het theater. De bioloog en kattenliefhebber heeft het niet op kattenfilmpjes. ,,Het lijkt me vreselijk om daar naartoe te moeten gaan. Bij DWDD zie ik weleens kattenfilmpjes waarbij een kat ergens vanaf valt of zijn neus stoot. Ik vind het een vorm van slechte humor. Diezelfde filmpjes kun je maken van hamsters of eekhoorns.’’

Op 4 oktober is CatVideoFest in ieder geval te zien in de volgende theaters: CineBergen (Bergen), De Fabriek (Zaandam), Het Kijkhuis (Leiden), Cinema Oostereiland (Hoorn) en Filmtheater Hilversum. De Filmschuur in Haarlem vertoont de kattenfilmpjes op 15 september tijdens het open huis.