Protestbeweging WOinActie demonstreert rondom Leidse Pieterskerk tijdens opening academisch jaar

Protestbeweging WOinActie demonstreert rondom Leidse Pieterskerk tijdens opening academisch jaar
WOinActie gebruikte het Gerecht ook vorig jaar al voor acties.
© Publiciteitsfoto Remco Breuker
Leiden

De landelijke academische protestbeweging WOinActie houdt op maandagmiddag 2 september een eigen, ’ware’ opening van het academisch jaar in de Pieterskerk in Leiden.

Vanuit alle universiteiten worden boze universitaire medewerkers verwacht, die op het Gerecht protesteren tegen hoge werkdruk, competitie om onderzoeksgeld en nu ook tegen de voorstellen van de ’commissie Van Rijn’ om onderzoeksgeld van alfa’s en gamma’s over te hevelen naar de bètawetenschappen.

WOinActie heeft toestemming van de gemeente voor de demonstratie. Het staat te bezien of het Gerecht, dat maar een klein pleintje is, groot genoeg is voor deze ’ware opening’ van het academisch jaar.

De demonstratie moet volgens de Leidse onderzoeker en actievoerder Claire Weeda een ’echte opening’ worden, met een podium, stoelen, met vier academische toespraken en een ’intermezzo’ van muzikant en schrijver Aafke Romeijn. De Leidse hoogleraar Koreastudies Remco Breuker geeft het openingscollege.

Volgens Weeda is voor het Gerecht gekozen omdat het plein ’dicht bij de Pieterskerk ligt’. ,,We willen ervoor zorgen dat ons protest luid en duidelijk tot in de kerk doordringt.’’ Het is vooral de bedoeling dat onderwijsminister Ingrid van Engelshoven het protest hoort. Zij is door de Universiteit Leiden uitgenodigd om om 15.00 uur een ’openingsspeech’ te geven.

Hoeveel demonstranten Leiden kan verwachten, vindt Weeda moeilijk in te schatten. Een demonstratie van WOinActie in december vorig jaar in het centrum van Den Haag trok ruim tweeduizend docenten en studenten. Nu de ergernis over de hoge werkdruk en aangekondigde bezuinigingen op alfa- en gamma-onderzoek en onderwijs steeds verder groeit, verwacht ze zeker meer demonstranten.

Op Facebook kondigden direct na de bekendmaking al duizend mensen hun komst aan. Vanuit de twee universiteiten in Amsterdam en Universiteit Utrecht rijden er bussen naar Leiden met actievoerende docenten en studenten.

Het laatste nieuws