M5S-partij Italië: we laten schip niet zinken

M5S-partij Italië: we laten schip niet zinken
Rome

De Italiaanse regeringspartij Vijfsterrenbeweging (M5S) is begonnen aan gesprekken die moeten leiden tot een "stevige meerderheid" in het parlement. "We laten het schip niet zinken, want dan betalen de Italianen de prijs", zei M5S-leider Luigi Di Maio na overleg met president Sergio Mattarella.

Di Maio wilde volgens persbureau ANSA niet zeggen of hij doelde op onderhandelingen met de sociaaldemocraten van de PD, die nu nog in de oppositie zitten. Zij zijn in beeld als mogelijke coalitiepartner nu de rechts-populistische Lega niet meer verder wil met M5S, die nu nog de grootste partij is.

De partij van Matteo Salvini staat er goed voor in de peilingen en wil nieuwe verkiezingen. Het is nog onduidelijk of de Legaleider zijn zin krijgt. President Mattarella overlegt met politieke leiders over een uitweg uit de crisis. Er zijn een aantal opties, zoals een nieuwe coalitie of de vorming van een zakenkabinet.

Eisen

De centrumlinkse PD heeft duidelijk gemaakt best te willen praten over samenwerking met de Vijfsterrenbeweging, maar niet "tegen iedere prijs" een regering te willen vormen. De sociaaldemocraten hebben een aantal eisen op tafel gelegd. Zo willen ze niet dat demissionair premier Giuseppe Conte straks aanblijft.

Mattarella zei donderdag dat hij de partijen meer tijd geeft. Hij houdt komende week dinsdag weer een overlegronde.

Het laatste nieuws