Frans de Wit krijgt zijn plek in het Ankerpark

Parkbezoekers wandelen straks langs werk van beeldhouwer Frans de Wit. De aarden wal in het Ankerpark ligt straks rond een cirkelvormig veld.

Binnert Jan Glastra
Leiden

Het werk van de in 2004 overleden Leidse beeldhouwer Frans de Wit krijgt een permanente plek in het Ankerpark (tussen Zijlpoort en Meelfabriek). Ook zijn boot Sneeuwwitje wordt er afgemeerd. Dat bleek deze week tijdens de presentatie van het voorlopig ontwerp voor het park.

De beeldentuin voor De Wit komt niet onverwacht. De Leidse architect Fons Verheijen stelde het eerder aan de gemeente voor en die toonde zich direct zeer enthousiast. Het paste ook goed binnen de plannenmakerij voor het park, dat na een ingrijpende sanering een nieuwe, bij het overkoepelde Singelparkplan passende inrichting moest krijgen.

Verheijen noemt De Wit (1942-2004) een van de beste Nederlandse beeldhouwers van zijn tijd. Bovendien passen zijn beelden van scheepsstaal volgens Verheijen goed bij het Ankerpark omdat ze refereren aan de hier ooit gevestigde Grofsmederij, het metaalbedrijf waar onder meer ankers en kettingen voor de scheepsbouw werden vervaardigd. De Wits boot is straks expositieruimte voor zijn kleinere werk en voor dat van andere kunstenaars.

In het nieuwe ontwerp is ook de aarden wal weer terug - nu rond een cirkelvormig veld. Eerder wilde de gemeente de bestaande wal verwijderen, maar dat plan stuitte op veel verzet. In het nieuwe ontwerp zijn ook veel bomen behouden die de gemeente aanvankelijk had willen laten kappen ten gunste van nieuwe, exotische beplanting.

Net binnen