Jan Versteegen: een boer die kleur gaf aan Zoeterwoude

Jan Versteegen.
© Foto TACO VAN DER Eb
Jan Versteegen geeft gratis melk weg bij boerderij Rustdam aan de Zuidbuurtseweg.
© Foto Taco van der Eb
1/2

’Wij boeren zijn een makkelijk volkje, maar we laten ons niet inpakken’. Was getekend: Jan Versteegen, die vorige week donderdag op 68-jarige leeftijd plotseling overleed.

Versteegen liet zijn boerenbestaan niet ongemerkt voorbij gaan. De Zoeterwoudenaar, die met zijn (toenmalige) echtgenote Coby jarenlang boerderij Rustdam aan de Zuidbuurtseweg bestierde, gaf flink kleur aan zijn leven en zijn dorp. Versteegen ontwikkelde talloze initiatieven en was bovendien fel actievoerder als zaken hem niet zinden. Of hij de stevige acties van de boze agrariërs van de afgelopen weken zou goedkeuren, is onbekend, maar Versteegen liet zijn stem horen als het nodig was. Als het even kon op een ludieke manier. Zo liet hij in 2008 zijn melk niet zo maar weglopen als protest tegen de lage prijzen, maar schonk hij een week lang gratis melk uit.

Tegen de gemeente kon hij ook fel zijn als die in zijn ogen met onzalige plannen kwam. ’Ik durf de confrontatie wel aan. Ik knoop mijn rooie zakdoek om en trek ten strijde. Ik heb niks te vrezen’, zei hij in 1994 tegen het Leidsch Dagblad. Zoeterwoude wilde de Zwetpolder achter zijn huis gaan volbouwen, iets wat 25 jaar later alsnog gaat gebeuren, zij het in kleinere mate. Versteegen verkocht daartoe zelfs een deel van zijn land al stond hij met zijn rug tegen de muur omdat Zoeterwoude voorkeursrecht had bedongen. Wel verzette hij zich met succes tegen de plannen om een randweg aan te leggen van de Dr. Kortmannstraat naar de Zuidbuurtseweg.

Naast het houden van melkkoeien en schapen was Rustdam (tot 2007) een kaasmakerij met een winkeltje waarin hun eigen boerengoudse kaas, boter, kwark en karnemelk werd verkocht. Daarnaast begon Versteegen een camping (Slogan: ’Kamperen bij de boer. Krek dat is ’t’), hield hij er ’soos’ voor vereenzamende boeren op leeftijd, bouwde hij een saloon met een buurthuisfunctie en een ’mini-VVV’ met fietsroutes en dergelijke, konden stellen hun huwelijksnacht doorbrengen in de hooiberg en verzorgde hij voorlichting op scholen. Alles om het boerenbedrijf te promoten. Want: ’Als het aan mij had gelegen, was ik altijd boer gebleven. Buiten zijn, tussen je beesten, in de polder, dat is toch het mooiste wat er is’.

Gertjan van Geen

Net binnen