Premium

Kjeld Nuis is niet langer een twijfelaar maar een zelfbewuste grootheid, met rust als de sleutel tot succes

Kjeld Nuis is niet langer een twijfelaar maar een zelfbewuste grootheid, met rust als de sleutel tot succes
Kjeld Nuis
© Foto ANP/Vincent Jannink
Heerenveen

Na de wereldtitels op de 1000 en 1500 meter van 2017 en de machtsgreep op dezelfde afstanden tijdens de Winterspelen in 2018 dreigde afgelopen seizoen de jubel te verstommen. Kjeld Nuis gleed als een held op drift over het ijs, tot hij op de valreep weer transformeerde tot de geweldenaar. Met twee wereldrecords zorgde de schaatser uit Zoeterwoude voor een daverende afsluiting.

In het slotweekeinde van de jaargang, tijdens de wereldbekerfinale op 9 en 10 maart in het Amerikaanse Salt Lake City, beleefde hij alsnog zijn momenten van glorie: Nuis verpulverde de besttijden op zijn geliefde afstanden, de 1000 en 1500 meter, met de cijfercombinaties 1.06,18 en 1.40,17. Eind goed al goed, nadat hij eerder bij het WK afstanden als tweevoudig wereldkampioen was onttroond.

Lees ook: Kjeld Nuis krijgt schaats-Oscar voor wereldrecord

,,Ik was als een kind zo blij’’, haalt Nuis zich voor de geest. ,,Zo’n record is een jongensdroom. M’n ogen zochten meteen de hal af naar het scorebord waarop in foeilelijk rood world record met vuurwerk opflikkerde, want dat wilde ik gewoon zien.’’

Na afloop verving Nuis op de wand de twee bordjes met de namen Shani Davis en Denis Joeskov voor die met zijn naam. ,,De hal was leeg, alleen ijsmeester Derek Parra en wat verdwaalde toeschouwers waren er nog. Knullig misschien, maar voor mij was het onvergetelijk omdat het me als sporter raakte.’’

Tatoeages

Nuis liet in de zomerperiode die erop volgde nieuwe tatoeages zetten, alleen herinnerden de huidversieringen ditmaal niet aan de geschiedschrijving. In tegenstelling tot twee jaar eerder, na zijn olympische dubbelslag.

Toen wilde hij koste wat het kost een verwijzing naar de eeuwige roem op zijn bovenarm geïnkt hebben, al vermeed hij de geijkte uiting: de vijf verstrengelde ringen.

,,Ik heb gekozen voor de combinatie van Bandabi (een van de twee mascottes van de Winterspelen red.), een mandala die staat voor ijs en wintersport en een olijftak als symbool voor victorie. Daarbij is wel gebruikgemaakt van blauw, zwart, rood, geel en groen, de kleuren van de olympische ringen.’’

Stoerheid

Nuis – die bijvoorbeeld ook op zijn kuit de hand van zijn zoontje Jax liet vastleggen – kan ervan genieten, van het proces dat aan het aanbrengen van de tattoo voorafgaat. ,,Ik bedenk wat ik wil, mijn tatoeëerder tekent het, ik zeg dan wat ik ervan vind. Het is gaaf om er zo intens mee bezig te zijn. Na afloop geeft het een gevoel van trots en stoerheid. Omdat achter elke tattoo een verhaal schuilgaat.’’

Dat tegenwoordig zijn tatoeages (of privéleven) zelfs gespreksvoer zijn, heeft alles te maken met zijn veranderde status. Sinds Kjeld Nuis zich tot de schaatskoning van Gangneung liet kronen, is hij publiek bezit geworden.

Alles wat hij doet of rond hem speelt, ligt onder een vergrootglas. ,,Na de Spelen besefte ik pas wat m’n prestaties hadden losgemaakt. De impact emotioneerde me. En dat mensen het vet vinden om me te zien, geeft me energie.’’

De publieke opinie kan zich ook tegen hem keren, bleek na zijn diskwalificatie tijdens het EK sprint in Collalbo medio januari.

Nuis reageerde, nadat hij op de openingsdag in de laatste bocht van de 1000 meter met zijn schaats over de rode binnenlijn kwam, daarbij twee blokjes wegtikte en vervolgens werd uitgesloten, furieus en bejegende de arbiter onheus. Nederland sprak er schande van, en een week later ging hij op de televisie door het stof.

Lees ook: Waarschuwing Nuis voor belagen scheidsrechter op EK

Commotie

Vroeger zou die commotie hem uit balans hebben gebracht, nu wist Nuis zich te herpakken. Het toonde andermaal aan dat de twijfelaar van weleer tot een zelfbewuste grootheid is uitgegroeid, met dank aan de lessen die hij heeft getrokken.

De gave techniek had hij weliswaar al van jongs af aan, de kracht en souplesse ook, net als de winnaarsmentaliteit. Alleen: op de momenten dat het moest gebeuren, raakte hij verlamd. Met als gevolg dat Nuis zich voor de Winterspelen van 2010 en 2014 niet had weten te kwalificeren, en op de internationale kampioenschappen triomftochten uitbleven. Zodoende boetseerde hij het beeld van de net-niet-rijder.

Bij het WK afstanden in 2017 werd de ban gebroken, de hegemonie die hij een jaar later in olympisch verband continueerde. Druk gold plotsklaps als een aanjager, dankzij de sessies bij de sportpsycholoog die hem van zijn faalangst hadden afgeholpen.

Ademhalingsoefeningen, hartslagen tellen, races visualiseren; het is voor de 2.0-versie van Nuis de manier om de juiste concentratie op te roepen en zich niet te laten afleiden. ,,Rust is voor mij de sleutel tot succes. Alleen zo houd ik de regie.’’

Lees ook: Kjeld Nuis gekozen tot Sportman van het Jaar [video]

Aan de vooravond van het nieuwe seizoen, dat vrijdag in Heerenveen begint met het driedaagse kwalificatietoernooi voor de wereldbekercyclus, benadrukt Nuis dan ook lekker in zijn vel te zitten.

Hoewel hij naar eigen zeggen ’niet in eindresultaten wil denken’, sprak hij desondanks openlijk zijn doelen uit. Herovering van zijn verloren titels bij het WK afstanden staat bovenaan zijn wensenlijstje. Bovendien zou hij, na twee tweede én derde plaatsen, dolgraag eens wereldkampioen sprint worden. ,,Alleen dan moet ik niet, zoals ik tot nu toe heb gedaan, mijn 500 meters verprutsen.’’

Zenuwentoestand

Het is overigens zorg voor later, aangezien de actualiteit voorrang verdient. Want eerst zijn er dus de plaatsingswedstrijden, hetgeen volgens Nuis ’een zenuwentoestand is’.

,,Een WK rijden is mooi: dan heb je een oranje pak aan, zit het stadion vol en wil je laten zien wat je kan. Maar als het om kwalificeren gaat, regeert de onzekerheid. Dan is het: zit ik bij de beste vijf en kan ik in de wereldbeker uitkomen? Je kunt geen steekjes laten vallen, want dan sta je ernaast. Daarom is zo’n kwalificatietoernooi vreselijk, omdat je eigenlijk alleen maar kunt verliezen.’’

Net binnen