Premium

Johnny Hoogerland wint Katwijk Fietst Strandrace [video]

Johnny Hoogerland wint Katwijk Fietst Strandrace [video]
Katwijk

Het was een kleurrijk tafereel zaterdagochtend op het strand van Katwijk. Pal voor beachclub Zomers startte een peloton mountainbikers, ruim driehonderd mannen en een handvol vrouwen, voor de Katwijk Fietst Strandrace, die onderdeel uitmaakt van de topcompetitie van de KNWU.

Vier rondes van 10,7 kilometer langs de vloedlijn tussen Katwijk en Wassenaar werd er bij een stevige zuidwester op de pedalen gestoempt op het dan weer harde, dan weer mulle zand. Vier keer ook moesten de deelnemers de uitwatering aan de noordzijde van het strand passeren, alsmede de strandopgang bij het Wantveld.

Voormalig wielerprof Johnny Hoogerland was bij de licentiehouders, honderdvijftig renners in totaal, de sterkste. Ramses Bekkenk werd tweede, Ronan van Zandbeek derde. Bij de vrouwen ging de zege naar Tessa Neefjes, die Sophie van Berswordt-Wallrabe met zes seconden verschil klopte.

Johnny Hoogerland wint Katwijk Fietst Strandrace [video]
Draaien en keren is het devies tijdens de Katwijk Fietst Strandrace tussen Katwijk en Wassenaar.
© Foto Hielco Kuipers

De start om half twaalf van de zevende editie van de strandrace, een initiatief van de wielerafdeling van IJsclub Voorwaarts, de gemeente Katwijk, Katwijk Marketing en Lionsclub Katwijk, viel bijna in het zilte water.

,,Ik was al vroeg wakker en begreep dat er misschien een buitje zou vallen. Maar die bui was enorm en er zwiepte ook een gigantische windvlaag over het strand”, zei voorzitter van de ijsclub Rob Onderwater.

,,Alles dat opgebouwd was, waaronder de elektronische meetinstallatie, lag plat. Ik schrok me wild en zag het even niet meer zitten.” Met hulp van vrijwilligers kwam alles nog op zijn pootjes terecht. ,,Wind hoort bij deze sport, maar dit was echt te veel van het goede.”

Onderwater was bijzonder tevreden met het deelnemersveld. ,,We kunnen maximaal vijfhonderd renners kwijt. Het zijn er vandaag ruim vierhonderd in de categorieën licentiehouders, basisleden KNWU en niet-KNWU-leden. Dat is helemaal prima.”

Voor de winnaar bij de licentiehouders lag er 250 euro klaar. ,,Een mooi bedrag, nietwaar.” Jammer vond hij het dat Thijs Zonneveld, een outsider voor de eindoverwinning in de hoogste categorie, er niet bij was. De ex-prof uit Lisse, tegenwoordig journalist en tv-analist, had zich ziek afgemeld.

Bandenspanning

De 36-jarige Johnny Hoogerland, die fit oogde en nog even de bandenspanning van zijn bike controleerde, was zichtbaar relaxed vlak voor de start. De Zeeuw, die vorige week tiende werd in de race van Hoek van Holland naar Den Helder, stopte in 2016 met professioneel wielrennen.

Daarna verhuisde hij met zijn gezin naar Oostenrijk waar hij inmiddels een pension bestiert. Hij had er zin in in Katwijk. ,,Het weer is nu prima, de zon schijnt uitbundig. Ik ben hier met een stel kameraden en we gaan er een mooie wedstrijd van maken.”

Jasper Ockeloen, die de vorige twee strandraces in Katwijk won, was er ook klaar voor. ,,Ik voel mij prima en ga er alles aan doen om opnieuw te winnen.”

Al in de eerste ronde voegde Hoogerland, die vooral bekend werd toen hij in de Tour de France van 2011 door een volgwagen het prikkeldraad in werd gereden, de daad bij het woord. Hij ging er als een raket vandoor, waarna het peloton moeite had om hem terug te halen.

Dat lukte toch, waarna zich een kopgroep vormde van negen renners, onder wie Ockeloen, Hoogerland, Ronan van Zandbeek en Bekkenk. Voor Björn Bierman was de wedstrijd toen al voorbij. Honderd meter na de start smakte de licentiehouder hard in het mulle zand. In eerste instantie leek het ernstig en werd zelfs een ambulance ingezet.

Maar nadat de ziekenbroeders hier en daar in de benen en armen van de tuimelaar hadden geknepen en Bierman een paar vragen hadden gesteld, kwam die toch weer overeind. Fietsen was evenwel niet meer aan de orde.

Het tempo vooraan lag enorm hoog, voor de wind werden snelheden van ruim vijftig in het uur gehaald. De achttienjarige Daan Veldheer uit Heiloo gaf er na een ronde al de brui aan. ,,Nee hoor, niet omdat ik het niet kon bijhouden. Maar ik ben hier met een stel vrienden en die haakten allemaal af. Het is tegen de wind in toch flink aanpoten. Ik ben solidair met ze en ben ook gestopt.”

Bij het ingaan van de laatste ronde vormden Hoogerland, Bekkenk en Van Zandbeek een nieuwe kopgroep. Ockeloen ontsnapte tegen de wind in uit de achtervolgende groep en probeerde nog aan te haken, maar tevergeefs.

Hij kon de laatste tweehonderd meter achterstand niet meer overbruggen en finishte uiteindelijk als vijfde, een minuut na de winnaar. De drie koplopers hielden de vaart er in en bleven tot honderd meter voor de meet bij elkaar. Hoogerland won de sprint met twee vingers in de neus.

,,Het was echt genieten hier in Katwijk. Het is ook een fantastisch parcours, echt iets voor mij. Al dat draaien en keren, zo lekker is dat.”

Net binnen