Premium

Met ZZ Leiden kan het nog alle kanten op in Europa, na nederlaag in Hongarije [video]

Met ZZ Leiden kan het nog alle kanten op in Europa, na nederlaag in Hongarije [video]
Pécs

Het kan met Zorg en Zekerheid Leiden nog alle kanten op in de Europe Cup.

Na de 87-77 nederlaag in het Hongaarse Pécs tegen PVSK heeft de Leidse ploeg nu twee verliespartijen en een zege achter de naam. Als Benfica woensdag de verwachtingen waarmaakt en wint van Inter Bratislava, dan komen Leiden, Pécs en Bratislava op hetzelfde puntenaantal halverwege de groepsfase.

ZZ, dat nog twee thuisduels heeft, kan zich plaatsen voor de volgende ronde. Het kan ook onderaan poule A eindigen. In Pécs liet Leiden zien dat beide opties reëel zijn. Net als een paar dagen eerder in Den Bosch werd het bij vlagen namelijk weggeschoten. Ook kon de tegenstander, als hij daarvoor koos, naar hartenlust de Leidse basket aanvallen. De defensie van het team van coach Rolf Franke zag er niet altijd goed uit.

Met ZZ Leiden kan het nog alle kanten op in Europa, na nederlaag in Hongarije [video]
Drago Pasalic: 20 punten.

Ook aanvallend liep het soms niet echt. De samenhang is er een beetje uit, waardoor het geheel niet groter wordt dan de som der delen. Jarvis Williams, de belangrijkste speler van Leiden in de eerste weken, komt zo te weinig in het stuk voor. Drago Pasalic kreeg meer te doen, en de Kroaat hield ZZ met een serie scores in de race in het tweede kwart.

In de periode na rust (50-42) hervond Leiden zich defensief weer. De bezoekers toonden in die fase de juiste begeestering en hielden PVSK een tijdje van het scoren af. ,,We waren terug in de wedstrijd’’, zei Franke. ,,Er zat meer in. Helaas waren we niet in staat dat te pakken wat we onszelf brachten.’’

Tijdens die fase had Leiden het initiatief over kunnen nemen, ware het niet dat op drie opeenvolgende ’stops’ evenzoveel balverlies volgde. En ook na de driepunter van Worthy de Jong, waardoor het 59-56 werd, raakte ZZ twee keer de bal kwijt. Pécs gooide er nog een driepunter in, en Leiden was met het derde kwart alsnog niet veel opgeschoten.

De Hongaren kregen het in het slotkwart weer op hun heupen en ZZ maakte het zichzelf veel te lastig om het duel nog een andere wending te kunnen geven. Het momentum waar Franke het vaak over heeft, lag toen weer bij PVSK. ,,Het is ook een uitwedstrijd in Hongarije, tegen een team dat nog niet heeft verloren in een sterke basketbalcompetitie’’, zei de coach.

,,We spelen internationaal om te leren. Ik denk dat de spelers snappen waarom we winnen of verliezen. Iedereen is zich er van bewust en het is belangrijk dat we met elkaar zoeken naar goede dingen.’’ Over een week mag de brigade van Franke thuis tegen Benfica laten zien dat de lessen zijn geleerd.

Pécs-ZZ Leiden 87-77

(27-21, 23-21, 12-14, 25-21)

Scores ZZ Leiden: Pasalic 20, Persons 20, De Jong 15, Williams 8 (14 rebounds), Huggins 7, Ververs 6, Cunningham 1.

Net binnen