Premium

Hockeycoach Hans Streeder houdt het na ruim veertig jaar trainerschap voor gezien: ’op 21 mei stop ik ermee’

Hockeycoach Hans Streeder houdt het na ruim veertig jaar trainerschap voor gezien: ’op 21 mei stop ik ermee’
Hans Streeder: ,,Ik zeg gewoon hoe het is, heb een zuiver belang.”
© Foto Taco van der Eb
Leiderdorp

De Louis van Gaal van het hockey, zo wordt trainer Hans Streeder vaak genoemd. De inwoner van Leiderdorp (61) maakte furore als hockeycoach bij onder meer HGC en Rotterdam, maar neemt na dit seizoen afscheid als assistent-trainer van Roomburg. „De datum staat al vast”, zegt Streeder, die ooit op achttienjarige leeftijd begon als jeugdtrainer in Voorschoten bij Forescate.

„Ik zat zelf in JA1. En JA2 had geen trainer, dus ik stapte daar in. Na één training wilden die jongens me al niet meer laten gaan. Ik ben daarna ook meisjesteams gaan trainen en daar zat m’n huidige vrouw in”, vertelt hij met een knipoog.

Op dat moment zat Streeder inmiddels al in het eerste van Forescate. Na een aantal jaar degradeerde het eerste mannenteam en kwam het zonder trainer-coach te zitten. „We kregen op een gegeven moment weer training van onze jeugdtrainer, maar die oefeningen kenden we wel. Dat kon ik niet meer opbrengen, toen ben ik het gaan doen.”

In dat eerste jaar startte zijn loopbaan als coach. Streeder vertrok al vrij snel naar HGC in Wassenaar, waar hij zich binnen drie seizoenen opwerkte naar hoofdtrainer van het eerste vrouwenteam. Terwijl zijn speelsters amper ouder waren dan hijzelf (29), coachte hij een ploeg op het hoogste niveau in Nederland. In 1990, tijdens zijn tweede seizoen, won hij met zijn ploeg zelfs de landstitel.

Daarna nam Streeder het eerste mannenteam van HGC onder zijn hoede, samen met Mark Bouwman, een man van wie hij naar eigen zeggen veel heeft geleerd. „Op een gegeven moment kreeg ik kinderen en wilde ik het wat rustiger aan doen. Ik ben toen alleen nog maar trainingen gaan geven.”

Via DSHC, Forescate en Klein Zwitserland (hoofdklasse) keerde hij uiteindelijk terug bij de HGC-mannen, die hij jarenlang coachte. In de laatste twee jaar zelfs in combinatie met het assistent-trainerschap bij het Nederlands elftal. „In eerste instantie wilde ik niet bij Oranje gaan werken. Dan moest ik namelijk professional worden en dat vond ik te link. Je bent dan volledig afhankelijk van die baan en ik was op dat moment nog leerkracht. Vanaf 2006 ben ik alsnog professional geworden.”

Streeder werkte in die periode samen met de grootste hockeyvedettes: onder meer Jeroen Delmee, Robert van der Horst en Teun de Nooijer. „Die Olympische Spelen in Peking (2008, TM.) waren natuurlijk een geweldige ervaring, maar ik had moeite om te gaan met spelers die niet meer bereid waren te investeren en te leren. Daar clashte het wel eens met internationals.”

Wat dat betreft lag de kwaliteit van de Leiderdorpse coach misschien meer bij het ontwikkelen van jong talent en het opnieuw opbouwen van een club, waarbij het omgooien van ’heilige huisjes’ niet werd geschuwd. Na de Olympische Spelen van 2008 kwam Streeder terecht bij de hockeyers van Rotterdam, waar hij zijn mooiste periode meemaakte. „Met de gebroeders Hertzberger werden we tweede van Europa, haalden we de play-offs voor de landstitel.”

Na vier jaar had hij het daar wel gezien, ook nadat de ervaren coach nog één seizoen de leiding had over de Rotterdamse vrouwen. In Rotterdam maakte hij mee hoe het hockeywereldje soms in elkaar steekt. „Sommige mensen hebben zoveel belangen. Ik zeg gewoon hoe het is, heb een zuiver belang. Dat vinden ze niet altijd leuk.”

Zijn directheid in communicatie kenmerkt hem als trainer. Hij eist de volle inzet van zijn spelers en van zichzelf, iets dat hem wel eens de vergelijking oplevert met Louis van Gaal. „Ik zei dingen in het verleden nog wel eens bot, maar misschien ben ik nu wat diplomatieker geworden. Je wordt ouder, hè”, vertelt Streeder grijnzend.

Na ’klussen’ bij LOHC, Laren, Pinoké, het nationale team van India en HDM streek de Leiderdorpse ’Louis’ afgelopen zomer neer bij Roomburg. Streeder schreef al een technisch plan voor de Leidse hockeyclub en ondersteunt Vincent de Geus, de huidige hoofdtrainer van de Roomburg-mannen. „Ik vind het leuk om jonge trainers zoals Vincent te begeleiden. Daar heb ik zelf ook veel aan gehad. Zo had ik Bouwman en Roelant Oltmans als grote leermeesters. Van Roelant heb ik ontzettend veel geleerd en dankzij hem heb ik geweldige ervaringen mogen meemaken. Ik hoop dat Roomburg er iets aan gaat hebben. Het is een relatief grote club en er zitten zeker vijf jongens in dat team die echt goed kunnen hockeyen. Maar voor mij houdt het na dit seizoen op. Ik vind het mooi geweest, op 21 mei 2020 stop ik ermee.”

Net binnen