Premium

Rechter stemt in met groter huis Noordwijk

Rechter stemt in met groter huis Noordwijk
© Archieffoto
Den Haag / Noordwijk

De Raad van State geeft het groene licht voor de verbouwing van een woning aan de Prins Hendrikweg in Noordwijk. Volgens de buurman en -vrouw wordt daarmee de architectuur van de omgeving aangetast, en had de gemeente Noordwijk geen toestemming mogen geven voor de verbouwing.

In de jaren zeventig werden drie woningen aan de Prins Hendrikweg in dezelfde stijl gebouwd, tegen de duin op, ieder op een andere hoogte. Het ontwerp was afkomstig van het Architectenbureau Van Manen. De bewoners die een extra verdieping willen bouwen, wonen in de laagst gelegen woning. Hun klagende buren zitten op het tweede niveau, en dan woont er nog een vrouw op het derde niveau.

De gemeente Noordwijk heeft de bewoners op het laagste niveau een vergunning gegeven om een verdieping op hun pand te plaatsen. De klagers op het tweede niveau zeggen dat hun vrije uitzicht verdwijnt, en dat ze dan moeten aankijken tegen een muur. Ook vinden ze dat het architectonische ontwerp, waarin de drie woningen een eenheid vormen, wordt doorbroken. Het stel had al een procedure bij de rechtbank verloren, maar hoopte alsnog hun gelijk te halen bij de Raad van State in Den Haag, de hoogste bestuursrechter van Nederland.

De bouwplannen van de onderbuurman zijn volgens hen in strijd met de bouwhoogte van 8 meter in het bestemmingsplan, en daarom had de gemeente geen vergunning hebben mogen geven. De Raad van State is het echter met de gemeente eens dat de bouwhoogte niet wordt overschreden.