Premium

Tempo wil met hoofd omhoog genieten van debuutseizoen in Korfbal League

Tempo wil met hoofd omhoog genieten van debuutseizoen in Korfbal League
Feest in april. Tempo is verzekerd van promotie naar de hoogste korfbalklasse. 10-04-2019: Korfbal: Tempo v KCC: Alphen aan den Rijn
© Archieffoto
Alphen aan den Rijn

Tempo debuteert vanavond in de Korfbal League. Tegenstander is LDODK uit het Friese Gorredijk. Het belooft een groot feest te worden in de Limeshal in Alphen aan den Rijn. Het debuut op het hoogste niveau van Nederland maakt veel los bij de vereniging. Vier mensen van de club blikken vooruit.

Speelster Rosanne Wolvers

,,Ik heb er heel veel zin in. We hebben ten opzichte van de andere League-clubs een lang veldseizoen gehad, omdat we op het veld in de hoofdklasse spelen en niet in de ereklasse. We hebben daardoor maar één oefenwedstrijd in de zaal gehad. Het wordt spannend hoe we het gaan doen. Het zal best wel zwaar gaan worden. We gaan er alles aan doen om het de tegenstanders zo lastig mogelijk te maken.

Directe handhaving zou fantastisch zijn. Maar ik weet niet of het realistisch is om twee ploegen onder ons te houden. Daarom moeten we proberen negende te worden, dan spelen we play-downs. Handhaving zou een heel mooie prestatie zijn.

Het wordt een heel ander seizoen dan vorig jaar. Toen wonnen we bijna alles en speelden we om het kampioenschap en promotie. Nu zullen we maar weinig winnen. Of dat lastig is? Ik weet het niet. Ik denk dat we onze positiviteit vooral moeten halen uit goed spelen, leren en progressie boeken. En als je dan een keer wint, een goed feestje vieren.

De League leeft enorm binnen de club en ook in Alphen merk ik dat er aandacht voor is. Er hangt in het centrum een enorm billboard met onze teamfoto erop, als aankondiging dat de Korfbal League gaat beginnen. Best gek om jezelf zo te zien. Ik hoop dat er zaterdag heel veel mensen komen om ons aan te moedigen.

Ik heb al een seizoen in de League gespeeld, toen ik bij OVVO speelde. Ik studeerde toen in Utrecht en ben daar gaan spelen. Na mijn studie ben ik weer terug gekomen bij Tempo. Spelen op het hoogste niveau is heel gaaf. En nu we het met mijn eigen club, waar ik al speel sinds ik heel klein was, hebben gehaald, is het wel heel bijzonder. Voor mij zal het een voordeel zijn dat ik al ervaring in de League heb. Ook Jelle Steenbeek heeft in de League gespeeld, bij Dalto. En Rosanne Visscher heeft bij Fortuna gespeeld, maar zij is geblesseerd. Voor de rest is het allemaal nieuw. We gaan zien wat er op ons af komt.”

Voorzitter Albert-Jan Vonk

,,Dit seizoen in de Korfbal League wordt voor Tempo een unieke gebeurtenis. Het is best bijzonder om bij de tien beste clubs van Nederland te horen. Dat doet wat met de vereniging. Direct na de zomer keek iedereen al uit naar de zaalcompetitie. Nu gaat het eindelijk gebeuren.

Spelen in de League heeft wel wat consequenties voor de vereniging, ook financieel. Zo moeten we bijvoorbeeld extra inschrijfgeld voor de competitie betalen, een paar duizend euro. Ook hebben we moeten investeren in materiaal voor de livestream. Alles bij elkaar was de begroting zo’n 6000 euro hoger dan normaal. Dat willen we niet uit hogere contributie halen. Gelukkig heeft onze sponsorcommissie de taak enthousiast opgepakt om extra inkomsten te genereren. Die hebben het heel druk. Trouwe sponsoren waren ook meteen bereid om wat extra’s te doen.

Je merkt aan alles dat de League veel losmaakt in de vereniging. Er zijn extra handjes nodig voor allerlei organisatorische dingen, maar veel mensen willen hun steentje bijdragen. Ik word heel blij van het enthousiasme van onze leden en aanhang.

Sportief zullen we het als nieuwkomer zwaar krijgen. Onze grootste ambitie is om ons hoofd omhoog te houden en er vooral ontzettend van de gaan genieten met zijn allen.”

Sfeermaker Casper Spruijt

,,Ik speel op de trommel samen met een aantal anderen. We gaan het publiek vermaken en natuurlijk de spelers aanmoedigen. Misschien maken we de tegenstanders ook wel een beetje bang. We zijn zaterdag met zijn tweeën, maar we willen in de loop van de zaalcompetitie een grote groep trommelaars verzamelen. We zorgen voor veel sfeer in de zaal, met trommels, spandoeken en supporters verkleed als bijen. De club heeft zin in de League.”

Livestreamer Aldert de Vries

,,Een van de eisen van spelen in de Korfbal League is dat je de wedstrijd rechtstreeks uitzendt. Daar komt meer bij kijken dan één iemand met een camera op de middenlijn. We hebben een team van zeven mensen bij elkaar gevonden. We hebben meerdere camera’s, een regisseur, twee commentatoren, iemand die de interviews voor en na de wedstrijd doet en iemand voor de statistieken. Niemand van ons heeft ervaring. We hebben één wedstrijd kunnen oefenen, dus vanavond wordt het spannend. Ik verwacht dat we twee of drie wedstrijden nodig hebben om de wedstrijd echt goed in beeld te brengen.

De andere al ervaren League-clubs hebben ons enorm geholpen. Zo zijn techneuten van twee andere clubs twee avonden in de Limeshal bezig geweest om ervoor te zorgen dat het signaal van het scorebord overgenomen wordt door de livestream, zodat we altijd de goede tijd en stand in beeld hebben. Vanuit de bond hebben we een training gehad in Hilversum van ervaren cameramensen en sportregisseurs. Super leuk en leerzaam was dat. Het verbaast me dat je met relatief weinig geld, hoewel nog steeds een paar duizend euro, zoiets professioneels kunt neerzetten. Dat vind ik als IT’er gaaf.

De League maakt veel los binnen de club. We hebben weinig moeite om mensen te vinden die iets willen doen om te helpen. Het videoteam had ik zo vol. Het scheelt natuurlijk dat korfbal een echte familiesport is, waar veel mensen al hun leven lang rondlopen. Als je dan gevraagd wordt, zeg je niet zo snel nee. Ik merk dat er een golf van energie door de club gaat.”

Net binnen