Premium

VVD en CDA: ’scheld minder belastingen kwijt in Leiden’

VVD en CDA: ’scheld minder belastingen kwijt in Leiden’
Leiden

Het aantal Leidenaars dat de lokale belasting niet hoeft te betalen, moet omlaag. Daarvoor pleiten CDA en VVD.

Voor het kwijtschelden van plaatselijke heffingen bestaan landelijke regels en marges. De ene gemeente stelt zo veel mogelijk inwoners vrij van lokale belastingen, de andere gemeente helpt alleen de financieel meest schrijnende gevallen.

Leiden hoort bij de eerste groep, maar als het aan CDA en VVD ligt, verandert dat. ,,Want dat veel mensen geen belasting hoeven te betalen, betekent niet dat de gemeente minder inkomsten krijgt. Nee, alle andere Leidenaars moeten dat verschil samen opbrengen’’, aldus VVD-raadslid Dorien Verbree.

,,Dat heet nou solidariteit’’, pareerde SP’er Thomas van Halm de opmerking van Verbree. En aangezien de progressieve partijen een ruime meerderheid in Leiden hebben, is het voorstel van VVD en CDA kansloos.

Die twee fracties vinden eveneens dat de jaarlijkse verhoging van de Leidse ozb-belasting, met 2,7 procent, misleidend is. Wethouder Paul Dirkse (D66/financiën) meldde eerder dat het om een indexering ging. ,,Daarmee wordt de indruk gewekt dat het om een simpele inflatiecorrectie gaat’’, aldus Verbree. ,,Maar in omliggende plaatsen en andere steden wordt met een indexering van ongeveer 1,5 procent verhoogd.’’

Dat komt volgens Dirkse omdat Leiden, al jaren, zijn indexatietarief niet alleen laat afhangen van de gemiddelde prijzen van woningen, maar ook kijkt naar onder meer loon- en prijsverhoudingen.

,,Dan moet in Leiden de indexatie omlaag’’, aldus CDA’er Joost Bleijie. Opnieuw liet de linkse meerderheid weten daar niets in te zien. Het noopte VVD-raadslid Verbree tot de opmerking: ,,Wij doen in ieder geval niet mee met dit nivelleringsfeestje.’’