Premium

’Jongerencentrum De Greef en Welkom verkopen voor bezuinigingen Lisse’

’Jongerencentrum De Greef en Welkom verkopen voor bezuinigingen Lisse’
Jongerencentrum De Greef aan de Ruishornlaan.
© Archieffoto
Lisse

Jongerencentrum De Greef en Danscentrum Welkom verkopen en kijken in hoeverre de bibliotheek en de nieuwe Beukenhof met elkaar te combineren zijn. Die opdracht kreeg het Lissese college mee van de gemeenteraad bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar.

Lisse zit diep in de problemen en moet een gat van 2,25 miljoen per jaar dichten om daar enigszins uit te komen. Een besparing van een half miljoen op de onderkomens van sociaal-culturele organisaties en een ozb-verhoging van bijna bijna 4,5 ton (10 procent) vormen de belangrijkste onderdelen van het pakket dat het college voorstelt.

Niemand vindt die belastingverhoging leuk, maar voor de VVD en SGP-ChristenUnie bleek het donderdag ook echt een brug te ver. Vorige week zei VVD-fractievoorzitter Wim Slootbeek al dat volgens hem die verhoging niet nodig is. De gemeente krijgt wat meer geld van het Rijk dan verwacht en er zitten de komende jaren echt nog wel wat meer meevallers in het vat, betoogde hij opnieuw. En snijdt het college wel voldoende in eigen vlees, vroeg hij zich af. Op de ambtelijke organisatie valt best nog wat te besparen, denkt hij, en met minder externe inhuur en minder dure rapporten kun je ook nog heel wat verdienen. Hij vond uiteindelijk echter alleen SGP-ChristenUnie aan zijn zijde.

Het accommodatiebeleid is al jaren een hete aardappel voor de Lissese politiek. In de vorige raadsperiode werd al besloten dat daar flink op bezuinigd moet worden, maar uiteindelijk kwam daar niets van terecht. Zo bleek bijvoorbeeld Welkom eigenlijk niet te verkopen omdat daar een huurder – de dansschool – in zit. En tegen het plan om in de nieuwe Beukenhof een veel kleinere of zelfs helemaal geen zalen op te nemen, kwamen de gebruikers massaal in opstand. Ze kregen vlak voor de raadsverkiezingen de toezegging dat de vernieuwde Beukenhof er echt komt. We draaien in cirkeltjes, vatte wethouder Jeanet van der Laan het donderdag samen.

Om dat te doorbreken kwamen de coalitiepartijen D66, CDA en Nieuw Lisse kwamen met het plan om toch Welkom maar te verkopen. Hetzelfde geldt voor De Greef, met de kanttekening dat de jongeren dan wel ergens anders een eigen plek moeten krijgen. Verder zien ze brood in het samenvoegen van functies van de bibliotheek en de nieuwe Beukenhof. Hoe dat precies kan en of de bibliotheek al zijn huidige functies wel moet behouden, daar mag het college zich de komende tijd mee bezig gaan houden.

Voor Lisse Marketing (SLM) was er een lichtpuntje. Het college wilde de helft - een halve ton - van de subsidie schrappen, maar dat wordt een heel stuk minder. De weekmarkt kost de gemeente nu 30.000 euro per jaar omdat de kosten veel hoger zijn dan de opbrengst. Laat SLM de weekmarkt organiseren en verreken dat met de korting op de subsidie, was de oplossing die John de Bruin (Nieuw Lisse) opperde. Lisse Marketing zie dat wel zitten. De gemeenteraad ook, zodat SLM straks maar ruim twintig mille per jaar minder uit de gemeentekas krijgt.