Spanningen in India om bouw hindoetempel

Ayodhya

Indiase autoriteiten zijn in verhoogde staat van paraatheid na een uitspraak van de Hoge Raad, die zaterdag akkoord is gegaan met de bouw van een hindoetempel op een omstreden eeuwenoude religieuze plek in de stad Ayodhya.

In sommige steden en regio's met religieuze spanningen zijn samenscholingen verboden. In delen van India is ook het internet tijdelijk stilgelegd of worden sociale media scherp in de gaten gehouden.

De religieuze plaats in de deelstaat Uttar Pradesh in het noordoosten van India leidt al tientallen jaren tot religieuze conflicten. In 1992 kwamen door heel India ongeveer 2000 mensen - meest moslims - om het leven bij hevige rellen, nadat een moskee op die omstreden plaats werd verwoest. De Hoge Raad heeft in zijn vonnis een alternatief stuk grond toegewezen voor de bouw van een nieuwe moskee, als vervanging van het verwoeste gebedshuis uit 1528.

De omstreden lap grond, niet groter dan een voetbalveld, wordt door hindoes gezien als de geboortegrond van Rama, een reïncarnatie van de hindoegod Vishnu.