Lula bereid tot de strijd

Sao Paulo

De Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva, die van de rechter de gevangenis mocht verlaten, wil op rondreis in Latijns-Amerika om linkse leiders tot steun te zijn. Hij deed die belofte op een moment dat het continent het toneel is van politieke beroering.

"Ik ben eindelijk vrij en bereid tot de strijd", zei Lula in een videoboodschap die zaterdag werd getoond in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires tijdens een bijeenkomst van links-georiënteerde machthebbers in de regio, de Puebla Group. "Ik wil dwars door Brazilië lopen en Latijns-Amerika doorkruisen", liet de 74-jarige politicus, die werd veroordeeld voor corruptie, zijn geestverwanten weten.

In het drie minuten durende filmpje veegde Lula de vloer aan met de Latijns-Amerikaanse elite en pleitte hij voor concentratie op banen en inkomensverdeling om de kwaliteit van leven in de regio te verbeteren. De net gekozen Argentijnse president Alberto Fernández "kan dat doen en een voorbeeld zijn voor andere landen", aldus Lula.

In de buurt van São Paulo sprak Lula aanhangers toe voor een vakbondsgebouw. Hij hekelde de marktvriendelijke agenda van president Jair Bolsonaro en had geen goed woord over voor het corruptie-onderzoek 'Lava Jato' (Autowasserij).