Een vlag met een doodshoofd als het symbool van een linkse cultclub

De ’totenkopfvlag’ van Sankt Pauli.
© Foto Wikimedia

In de rubriek ’de Verzameling Van De Velden’ tonen we elke week een object uit een collectie vol aparte voorwerpen uit de sporthistorie. Deze week: de doodshoofdvlag van voetbalclub Sankt Pauli.

Sankt Pauli, dat is toch die club met de fanatieke antifascistische aanhang?

Helemaal juist. Sankt Pauli wordt ook wel de ultieme cultclub genoemd. Het Millerntor-stadion bevindt zich vlak bij de beruchte Reeperbahn, de rosse buurt van Hamburg. In de jaren tachtig ontstond er in kraakpanden rond het stadion een hechte supportersscene van punkers en krakers. De harde kern kenmerkt zich door tolerantie. De vlag met het doodshoofd groeide uit tot een symbool van het verzet van de supporters tegen de gevestigde orde. Het clubbestuur is het eerste ter wereld dat zich openlijk distantieert van fascisme.

Hoe is de traditie van de ’totenkopf ontstaan?

Supporter Doc Mabuse kocht in 1981 in dronken toestand een vlag met een doodskop, ook wel bekend als een piratenvlag. Hij bond de vlag vast aan een tak en nam hem mee naar het stadion. De reacties waren zo goed, dat hij besloot dit vaker te doen. Bijna veertig jaar later is de vlag uitgegroeid tot symbool van de club. In het stadion zijn nog altijd veel vlaggen met de totenkopf te zien. Bekend is ook de regenboogversie van de doodskopvlag. Ook is de totenkopf te zien op de cornervlaggen in het stadion. Commercieel slaat de vereniging er ook een slaatje uit. T-shirts met de totenkopf en de naam van St. Pauli eronder zijn een populair mode-artikel. In de immens grote fanshop bij het stadion zijn zelfs wekkers en tosti-ijzers met de doodskop verkrijgbaar. Naar verluidt is de doodskop op in totaal 350 verschillende artikelen afgedrukt. De club Sankt Pauli verdient er miljoenen aan.

Dat vinden de antikapitalistische supporters van het eerste uur vast niet zo leuk?

Nee, er heerst onder supporters van het eerste uur veel kritiek op het commerciële beleid van de club. Veel fans hebben er ook moeite mee dat er steeds meer toeristen in shirts met een doodskop naar het stadion komen.

En Doc Mabuse? Is die nog fan van Sankt Pauli?

Nee, de pionier zelf heeft zich afgewend van Sankt Pauli. Hij zegt zich verraden te voelen door de commercie. Mabuse gaat tegenwoordig naar Altona ’93, een kleine club uitkomend op het hoogste amateurniveau van Duitsland. Met zijn vlag, dat wel.

Zelf een item aandragen voor deze rubriek? Mail sportredactie@hollandmediacombinatie.nl.

Net binnen