Oekraïne wordt 'erg moe' van Trump-schandaal

Kiev

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei dinsdag dat zijn land "moe" is van alle vragen met betrekking tot het Trump-schandaal, midden in een belangrijke week van openbare hoorzittingen in Washington.

"We hebben ons land, we hebben onze onafhankelijkheid, we hebben onze eigen problemen", klaagde hij na een gezamenlijke persconferentie in Kiev met de Tsjechische premier Andrej Babis.

De openbare hoorzittingen begonnen vorige week in Washington over de vraag of de Amerikaanse president Donald Trump opdracht gaf om Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne te bevriezen. Dat moest Kiev ertoe brengen een onderzoek te beginnen tegen zijn Democratische potentiële rivaal bij de presidentsverkiezingen van 2020 Joe Biden en zijn zoon Hunter.

Burisma

Dinsdag vroeg een Amerikaanse verslaggever aan Zelenski of hij bereid was een ​​onderzoek te doen naar de banden van Bidens zoon met het Oekraïense energiebedrijf Burisma, als een concessie aan Trump. "Iedereen in Oekraïne is zo moe van Burisma", zei Zelenski, voordat hij snel de zaal vol met verslaggevers verliet.

Zelenski, een 41-jarige komiek die in april tot president van Oekraïne werd gekozen, bevindt zich midden in het impeachmentschandaal in de VS. Zijn telefoongesprek met Trump resulteerde in het onderzoek naar de vraag of de Amerikaanse president zijn Oekraïense collega onder druk had gezet voor zijn eigen politieke agenda.

In gezogen

Het Oekraïense onderzoek had zich moeten richten op de activiteiten van Hunter Biden van april 2014 tot april 2019, toen hij lid was van de raad van bestuur van Burisma Holdings, een Oekraïense gasfirma die wordt beschuldigd van corrupte praktijken.

De wereldwijde aandacht voor de affaire kwam op een moment dat Oekraïne cruciale hervormingen probeert door te voeren en Zelenski ergernis heeft getoond met de niet aflatende focus van de media op Trump. Op een persconferentie vorige maand zei Zelenski dat hij niet in het schandaal "gezogen" wil worden omdat dit de belangen van Oekraïne zou kunnen schaden.

De VS zijn een belangrijke bondgenoot van Oekraïne in de langdurige strijd tegen door Rusland gesteunde separatisten in het oosten van het land.