Premium

Leidse Glibber: Een goede week voor goede doelen

Een week met letterlijk en figuurlijk grote hoogtepunten. Het eerste hoogtepunt was het halfjaarlijks sponsoruitje van de Leiden Marathon. Een bus bracht ons naar Den Haag waar we te gast waren in restaurant The Penthouse op de 42e verdieping in de Haagse Toren.

Komend jaar bestaat de Leiden Marathon 30 jaar en omdat extra te vieren gaat de Leiden Marathon samen met de TK Challenge Foundation de marathonvlam ophalen in het Griekse plaatsje Maráthonas. In estafettevorm gaan 36 teams de vlam ophalen en naar Leiden brengen. De teams laten zich sponsoren en zo hopen beide organisaties een hoop geld op te halen voor het Willem Alexander Kinderziekenhuis in Leiden.

Logisch dat daarom het sponsoruitje in het teken van deze 3000 kilometer lange monsterloop stond. De koks van All Class Kitchen Art, onder leiding van Niels Reizevoort, zorgden de hele avond voor kleine gerechtjes uit de landen waar de lopers met de vlam doorheen gaan komen, waarbij natuurlijk de Duitse bratwurst mit sauerkraut en de Hollandse bitterballen als afsluiting niet mochten ontbreken. Een dansgroep liet folkloristische dansen uit de landen zien. Een modeshow van kostuums uit de negen landen maakte het feest compleet.

Leergeld

Elk jaar lopen de leden van Lions Leiden Lugdunum Dualis voor de 3 Octoberoptocht uit om te collecteren voor een goed doel. Dit jaar ging de opbrengst naar de Stichting Leergeld. Steeds meer kinderen groeien op in armoede en kunnen daardoor niet meedoen aan diverse maatschappelijke activiteiten. De stichting ondersteunt deze kinderen niet met geld, maar met materialen of middelen om bijvoorbeeld zwemles te volgen, een fiets om mee naar school te gaan of mee toe doen bij een sportvereniging.

Lions-voorzitter Leendert Hamerling overhandigde Gert Versluis, voorzitter van de Stichting Leergeld, een cheque van 1.500 euro. De opbrengst dit jaar was iets lager dan andere jaren, maar dat komt waarschijnlijk doordat minder mensen cash kleingeld op zak hebben. Misschien iets om over na te denken komend jaar.

Sponsorontbijt

Iedere derde donderdagochtend van de maand komt een aantal ondernemers bij elkaar voor het Ronald McDonald Business Breakfast. Elke maand is het ontbijt op een andere locatie en wordt aangeboden door een ondernemer of bedrijf. November wordt traditiegetrouw aangeboden door BDO en tijdens dit ontbijt maken ook voorzitter Danny Douwens en penningmeester Ton Bakker bekend wat er het afgelopen jaar is opgehaald door de leden. Dit jaar was de opbrengst met 19.200 euro weer hoger dan voorgaande jaren. Volgens bestuurslid Joost Kooreman kwam dit mede omdat het bestuur dit jaar nog harder heeft gelobbyd om nieuwe leden te krijgen. Ronald McDonaldhuis manager Nancy Haanappel is heel blij met deze enorme opbrengst en vertelde dat ze hiermee zomaar driehonderd overnachtingen in het huis kan financieren.

Nalaten

Het is natuurlijk geweldig dat er in Leiden zoveel gedacht wordt aan goede doelen en ook veel evenementen goede doelen ondersteunen. Er zijn ook mensen die na hun overlijden de erfenis of een gedeelte daarvan willen schenken aan goede doelen. Hoe dat werkt is altijd nog een hele uitzoekerij, maar sinds deze week een stuk makkelijker. Journalist Friederike de Raat en Erna Kortlang, notaris bij TeekensKarstens advocaten en notarissen, hebben het boekje „Hoe lang zullen ze leven” geschreven.

In het boekje geven ze antwoord op de vijftig meest gestelde vragen over erfenis en nalatenschap. Het boekje werd afgelopen week gepresenteerd in Rijksmuseum Oudheden, waar schrijver/biograaf Onno Blom de beide dames interviewde over de totstandkoming van het boek. Hij probeerde smeuïge verhalen en namen los te peuteren, maar daar gingen De Raat en Kortlang logischerwijs niet op in.

Wie denkt dat het taaie stof is komt bedrogen uit. De dames hebben er samen een makkelijk leesbaar boekje van gemaakt met voorbeelden waar we allemaal mee te maken kunnen krijgen.

Net binnen