Premium

Na veertig jaar sluit Odessa: dansen op de bar tot het ochtendgloren

Na veertig jaar sluit Odessa: dansen op de bar tot het ochtendgloren
Eigenaar Bert Jansen heeft bij elke foto een mooie herinnering.
© Leidsch Dagblad
Leiden

Voor veel oud-studenten is het een plek waar ze nachtenlang (op de bar) dansten, voor het eerst zoenden en pas in de vroege ochtenduren weer naar huis vertrokken. Maar de hoogtijdagen van café Odessa aan de Hogewoerd zijn voorbij. Eigenaar Bert Jansen (65) houdt het heft graag in eigen hand en sluit na veertig jaar zijn geliefde zaak.

Op de bar van het café heeft Jansen een grote stapel kleuren- en zwart-witfoto’s uitgespreid. Samen zijn ze goed voor wel honderd anekdotes over de zaak, die sinds de opening op 16 januari 1980 in Leiden een begrip is. Tussen zijn vingers houdt hij een foto van twee barmedewerkers. „Deze jongens zijn op de foto twintig, maar nu zestig. Gek toch om je voor te stellen?”

Op een andere foto staat Jansen, die altijd openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam, met twee andere mannen in vrouwenkleding. „Voor een travestietenfeestje. Die met die roze pruik ben ik, en dat is nu de eigenaar van de Twee spiegels. Gingen we even sletten.”

Hij houdt een handgeschreven menukaart omhoog. „Ik had een van de eerste magnetrons. Dan kwam er nog af en toe een inspecteur langs om te controleren of er geen straling was. Daar gingen dan bijvoorbeeld gehaktballen in.”

Handdoek

Door de jaren heen konden studenten altijd rekenen op Jansens verrassende ideeën. Zo konden bezoekers een periode emmers ’buckets’ bestellen met drank en stond er plots een heuse badkuip in de rokersruimte. „Wie in bad ging kreeg een handdoek en een fles cava. Zo houd je de boel levendig.”

De eerste 35 jaar had Jansen een winstgevend café, met aan het begin nog een aantal jaar een ’tweede Odessa’ op de Herengracht. Maar de laatste vijf jaar waren anders. Hij wijdt het aan een ’hogere studiedruk’ onder studenten.

„De studiefinanciering is voorbij en je kunt niet meer eindeloos studeren. Die kunnen het niet meer doordeweeks laat maken.” Als gevolg werd Odessa steeds rustiger. „Eerst was het maandag leeg, toen woensdag en recent was alleen het weekend nog druk”.

Afpakken

Hij gooide daarom een paar jaar geleden het roer om en huurde het naastgelegen pand van voormalig café Mas y Mas. Hij hoopte met een nieuw concept, club Jaune, ook overdag gasten te trekken.

Maar veel mensen konden dat niet waarderen. „Ze deden soms net alsof ik hen de Odessa had afgepakt, alsof het niet mijn Odessa is”, lacht Jansen. Toch veranderde hij de naam weer terug naar Odessa.

Appartementen

Nu het einde in zicht is, geeft Jansen nog een gala, afscheidsreceptie en een nieuwjaarsfeest. 4 januari kan iedereen langskomen voor de ’grote uitverkoop’. Daarna komen op de plek van het café appartementen.

Na wat rust wil Jansen weer gaan studeren. „Ik wil college gaan volgen aan de Universiteit van Wageningen voor stadstuinieren. Kijk, je moet een beetje hoog inzetten, maar ik wil expert verticaal tuinieren worden.”

Net binnen