Premium

ZZ Leiden wint laatste poulewedstrijd na verlenging, ontmoet nu Turken en Russen [video]

ZZ Leiden wint laatste poulewedstrijd na verlenging, ontmoet nu Turken en Russen [video]
Leiden

Het was een wedstrijd om des keizers baard, maar toch was Zorg en Zekerheid Leiden heel blij met de zege.

Leiden was al verzekerd van de volgende ronde van de Europe Cup, na een week eerder in Slowakijke van Inter Bratislava te hebben gewonnen. Voor het duel met de Hongaren leerde ZZ dat het ook geen eerste in zijn poule meer kon worden.

Daarvoor had koploper Benfica moeten verliezen van Bratislava. Veel scheelde het niet, maar uiteindelijk wonnen de Portugezen met vier punten.

Dat ontdeed de ontmoeting met het team uit Hongarije van elk belang waar het ging om de ranglijst. En dat was te zien aan de tribunes van de Vijf Meihal. Twee weken eerder had de Leidse zaal nog bomvol gezeten toen Benfica op bezoek kwam, nu waren de open plekken talrijk. Maar voor coach Rolf Franke was de laatste wedstrijd van deze poule wel degelijk belangrijk.

ZZ Leiden wint laatste poulewedstrijd na verlenging, ontmoet nu Turken en Russen [video]
Worthy de Jong van ZZ Leiden is op weg naar een ferme dunk tegen het Hongaarse Pécs.
© Foto Taco van der Eb

,,Het lijkt of er niets op het spel stond, maar dat was wat mij betreft niet zo. Het maakt verschil of je met 4-2 of 3-3 (winst en verlies, jz) naar die volgende ronde gaat. En we blijven thuis ongeslagen in Europa. Dit was ook erg leuk voor Sergio.’’

Daarmee doelde Franke op Sergio de Randamie, die in de slotseconde van de reguliere speeltijd een lastige wedstrijd een voor Leiden gunstige wending gaf door een driepunter raak te gooien, en zo een verlenging af te dwingen (86-86). In die extra vijf minuten kwam de thuisploeg eindelijk los. Als door de duivel bezeten, nam ZZ snel een voorsprong van negen punten.

Dat Pécs toch nog gevaarlijk dichtbij kwam, was het gevolg van Leidse overmoed in de slotfase. In de volgende groepsfase, de achtste finale, zal ZZ de tijd beter moeten uitspelen als het een voorsprong heeft. Gelukkig bleef jongeling Troy Koehler ijzig kalm bij de laatste twee vrije worpen.

Pécs had de heenwedstrijd in Hongarije onprettig gemaakt voor de Leidenaars, die daar maar geen vat kregen op de opponent. Pécs is een team dat bij elke gelegenheid loert op de driepunter en dat speltype ligt Leiden niet zo. Dat bleek ook woensdagavond. ,,Zij zijn erg solide van afstand’’, zei Franke. ,,Hun spel is qua energieniveau moeilijk te bespelen. Toch lukte het ons, daar ben ik blij mee.’’

Grip op de Hongaren kreeg Leiden in de reguliere tijd maar zelden. Het ZZ van dit seizoen heeft niet de power onder de basket die de ploeg vorig jaar wel had, met uitzondering van de energieke Jarvis Williams. Dus moet het schot van buiten met enige regelmaat vallen tegen de betere tegenstanders.

In de tweede helft tegen Pécs lukte dat, en daarmee forceerde ZZ een ommekeer. Wellicht dat de nieuwe aankoop Nuni Omot, ondanks zijn lengte vooral een schutter, daar het team een extra impuls kan geven.

Leiden blijft zowel in eigen land als daarbuiten nog wel even actief. Dat gaat een zware wissel op de ploeg trekken, al zal Omot de rotatie vergroten. Gisteren vielen Worthy de Jong en Braxton Huggins uit met vijf fouten, zodat de 18-jarige Koehler op een cruciaal moment aan de bak moest, iets dat hij overigens prima invulde.

In de volgende ronde speelt ZZ tegen Karsikaya en Bahcesir (beide Turkije) en het Russische Krasnoyarsk. Een zware loting. ,,Laat maar komen’’, zei Franke. ,,Wij zijn beter tegen goede teams. En leuk voor Leiden, er komen hier weer topteams langs. Wij gaan weer leren.’’

ZZ Leiden-Pécs 105-100

(23-22, 20-26, 21-16, 22-22, 19-14)

Scores ZZ Leiden: Persons 28, Huggins 17, De Jong 16, Williams 13 (14 rebounds), De Randamie 12, Pasalic 10, Ververs 5, Cunningham 2, Koehler 2.

Net binnen