Premium

Buurtvereniging over gebied bij Leidse station: groen in plaats van beton

Buurtvereniging over gebied bij Leidse station: groen in plaats van beton
Het plein zoals de gemeente het voor ogen heeft.
© afbeelding gemeente Leiden
Leiden

De VVV moet terug, de haringkar krijgt een prominente, permanente plek, en er moet meer structuur komen in de ratjetoe aan fietsenstallingen bij het Leidse station.

Buurtvereniging Stationsgebied gaat met onder meer die drie onderdelen een alternatief plan opstellen voor het Stationsplein. ’Wij gaan de komende zes maanden met alle partijen in de wijk in gesprek’, zo is de aankondiging in een brief.

Als het aan de gemeente ligt, verrijzen er in de komende jaren vooral veel flats, in het gebied tussen het Schuttersveld en het voormalige belastingkantoor. Een masterplan uit 2012 vormt daarvoor de basis, al zijn delen ervan inmiddels achterhaald zoals de verplaatsing van de busperrons naar de andere kant van het station. Maar het nieuwe Lorentzcomplex geldt wel als meest recente voorbeeld van wat de lokale overheid van plan is met het gebied.

Dat kan beter, vindt de wijkvereniging. Niet baksteen en beton, maar groen moet de openbaar vervoersentree van Leiden domineren. ,,Het huidige plein voor Leiden Centraal biedt een troosteloze aanblik. Dat is slecht voor de bewoners van Leiden. Dat is slecht voor de reizigers. Dat is slecht voor het imago van de stad’’, aldus voorzitter Ineke Barnhard van buurtvereniging Stationsgebied. ,,Die entree van de stad, het hart van onze wijk, moet daarom veel en veel beter.'’

Achterover leunen en verontwaardigd de voornemens van de gemeente bekritiseren, dat vindt de bewonersorganisatie niet de juiste strategie. Daarom kondigt het nu een eigen plan aan en welke kleur het krijgt, is nu al duidelijk. ,,Over tien jaar is groen overal de norm. Daar moet Leiden in voorop lopen. Het plein voor het station biedt daartoe een unieke, niet te missen kans.'’

Blijven

De wijkvereniging geeft alvast een paar voorzetjes. Behalve de opmerkingen over VVV, haringkar en stallingen, rept de bewonersbrief over minder kantoren, horeca en buitenevenementen. ,,Maar de Jumbo moet blijven.’’ Over een half jaar is het nieuwe plan klaar.