Premium

In Noordwijk kun je golfen op de baan van St Andrews [video]

In Noordwijk kun je golfen op de baan van St Andrews [video]
Noordwijk

De golfbanen van St Andrews en Pebble Beach spreken enorm tot de verbeelding. Ze vormen een thuis voor de grootste mondiale toernooien. Ambitieuze amateurs moeten honderden euro’s neertellen om een rondje te mogen spelen, maar op Golfcentrum Noordwijk (GCN) is een mandje met oefenballen voldoende om je op de Schotse of Amerikaanse baan te wanen.

Marcel Menger, eigenaar van Golfcentrum Noordwijk, is maar wat trots op de jongste aanwinst. Achter de oefenmatjes op de driving range hangen overal beeldschermen. Ze zorgen ervoor dat een golfer na een afslag niet meer de bal volgt, maar zich direct omdraait om op het scherm te zien of die in de buurt van het vooraf bepaalde doel terecht komt.

Onder de grafisch vormgegeven baan zijn vele getallen zichtbaar die onder meer aangeven hoe ver de bal is geslagen, hoe hoog die vloog en met welke snelheid. Met de app van de Zweedse ontwerper van ’Toptracer Range’ kunnen thuis de vorderingen of tekortkomingen nog eens nauwkeurig worden bestudeerd.

Een uitermate handig hulpmiddel voor de golfer die zijn spel op de oefenmatjes probeert te verbeteren.

Beste uitvinding

Wereldwijd zijn er zo’n tweehonderd banen waar het systeem is geïnstalleerd. GCN is de vierde in Nederland en de eerste in de regio. Camera’s volgen de afgeslagen bal en met behulp van computerprogrammatuur wordt direct en nauwkeurig het resultaat van de afslag gemeten. ,,Dit is na de driving range zelf de beste uitvinding om te oefenen’’, oordeelt Menger.

Hij merkt het aan zijn eigen zoon die weinig interesse in de oefensessies had. Maar nu de ’Toptracer’ veel weg heeft van een computerspel is hij weer fanatiek aan het oefenen.

Niet alleen de jongeren zijn enthousiast. Op een van de matjes zijn Cees, Louis en Hermance de strijd met elkaar aangegaan. Hoewel spelers op de baan van GCN vanwege de korte holes slechts een beperkt aantal clubs nodig hebben, zijn de tassen nu met een complete set stokken gevuld.

In Noordwijk kun je golfen op de baan van St Andrews [video]
Marcel Menger kijkt op het scherm om het resultaat van zijn slag te zien.
© Foto Hielco Kuipers

Het trio werkt met behulp van de computer achttien holes op de ’London International’ af. ,,Als het koud is sta ik hier hooguit een uurtje, maar nu ben ik hier veel langer’’, zegt Cees. ,,Zaterdag heb ik hier bijna de hele dag met mijn zoon staan afslaan’’, bekent Louis. Hermance volgde thuis via de app de verrichtingen. ,,Kon ik zien dat Louis weer door zijn zoon werd verslagen’’, plaagt ze haar medespeler.

Hole 7

Niet alleen individueel worden de resultaten geregistreerd, ze kunnen ook nog eens vergeleken worden met de spelers van GCN, of zelfs wereldwijd. Zo is bij veel golfers hole 7 van Pebble Beach populair. Overal ter wereld wordt via de ’Toptracer’ getracht de bal zo dicht mogelijk bij de vlag te krijgen. In een oogopslag is te zien wie de beste neary heeft geslagen. ,,Mooie bal Cees’’, geeft Menger een compliment. Met een afstand van 38 centimeter tot de hole staat Cees hoog genoteerd.

Dat de computers aanslaan bij zijn leden merkt Menger ook aan het feit dat er veel meer oefenballen worden weggeslagen. Meer dan honderd golfers hebben vanaf de baan in Noordwijk al gepoogd een neary te slaan.

Om het nog aantrekkelijker te maken denkt Menger er aan om een ranglijst - leaderboard in golftermen - op te hangen en elke maand een prijsje beschikbaar te stellen voor de beste neary. Gelijktijdig ziet hij kansen om met behulp van de computer jongere spelers aan zich te binden, door buiten de drukke uren met een speciale abonnementsvorm te komen.

Intussen werkt ’Toptracer’ aan nieuwe spelvormen. Zo kan bij GCN van 5 tot 9 december worden geoefend met een nieuwe variant. Daarbij moet achter elkaar op negen holes - met afstanden van 50 tot 145 meter - een neary worden geslagen.

Net binnen