Premium

Uitspraak Raad van State, D-day voor brug van Leiden naar Oegstgeest-Poelgeest

Uitspraak Raad van State, D-day voor brug van Leiden naar Oegstgeest-Poelgeest
Oegstgeest

Het heeft vijftien weken geduurd, waar zes weken de norm is. Maar dinsdag komt de Raad van State dan eindelijk met de langverwachte uitspraak over de brug naar Poelgeest.

De hoogste bestuursrechter moet bepalen of de omstreden verbinding tussen de Oegstgeesterweg in Leiden en de Oegstgeester wijk Poelgeest er op basis van de huidige bestemmingsplannen van Leiden en Oegstgeest kan komen.

Hoewel er bij een ’nee’ van de Raad van State altijd de mogelijkheid is om de plannen aan te passen, lijkt het erop dat in dit geval juridische obstakels echt het einde van het brugplan zullen betekenen.

In Leiden brokkelt de steun voor het miljoenen kostende project af. Bovendien hebben de twee buurgemeenten al jarenlang een plan B op de plank liggen voor het geval het plan voor de brug over de Haarlemmertrekvaart niet doorgaat: in dat geval nemen de buren genoegen met een eenvoudige verbinding tussen de Hugo de Vrieslaan en de Haarlemmerweg, zo spraken ze in 2016 af.

Het plan voor de brug gaat terug naar een overeenkomst die Leiden en Oegstgeest dertien jaar geleden sloten na jaren van onderlinge ruzie.

Verkeersonderzoeken

Het verzet tegen de brug komt van enkele bewoners van de wijk Poelgeest en de bewoner van een woonboot in de Haarlemmertrekvaart. In de kern komt het erop neer dat zij vrezen dat ze overlast zullen hebben van de brug en dat de brug natuur- en cultuurwaarden aantast.

In de juridische strijd van de afgelopen jaren is dat uitgegroeid tot een veelheid aan onderwerpen, variërend van de zichtlijnen op kasteel Oud Poelgeest en de molenbiotoop rond de Kikkermolen, tot de luchtvervuiling door sloepjes op de Haarlemmertrekvaart en de betrouwbaarheid van allerhande verkeersonderzoeken.

Niet voor niets had de Raad van State zo lang nodig om tot een finaal oordeel te komen.

Eén probleem rond de voorgenomen bouw van de brug heeft Leiden een jaar geleden overigens opgelost. Toen kocht de gemeente het water waar de brug overheen gaat van ontwikkelaar Menno Smitsloo.

Net binnen