Premium

De redding van het Wassenaarse Johannahuis: ’Voorbeeld van hoe het ook kan’

De redding van het Wassenaarse Johannahuis: ’Voorbeeld van hoe het ook kan’
De laatste hand wordt gelegd aan het oude Johannahuis, nu Parq Residence.
© Foto Hielco Kuipers
Wassenaar

Twee Wassenaarse rijksmonumenten op een steenworp afstand van elkaar: Huize Ivicke en het Johannahuis. Kraakpand Ivicke verloedert terwijl de gemeente machteloos toekijkt. Het Johannahuis daarentegen, is volgens wethouder Kees Wassenaar een voorbeeld van hoe het ook kan: ,,Een prachtig stuk geschiedenis is gered voor de toekomst’’.

Samen met de andere wethouders en burgemeester Leendert de Lange bracht hij een bezoek aan het voormalige verzorgingshuis aan de Schouwweg. Al twee jaar wordt er gewerkt aan het Johannahuis dat inmiddels is omgedoopt in het moderner klinkende Parq Residence. Het bestaande gebouw wordt gerenoveerd en er is een stukje nieuwbouw bij gekomen. In het eerste kwartaal van het komende jaar is de oplevering van het complex met 35 appartementen.

De buitenkant van het Johannahuis heeft dezelfde uitstraling behouden als in 1931 toen het werd gebouwd. De dakpannen, stalen kozijnen, glas-in-loodramen en de schoorsteen zijn hersteld en veel materiaal is opnieuw gebruikt.

Weldoeners

Het Johannahuis is te danken aan het echtpaar Van Ommeren-de Voogt. Deze particuliere weldoeners kochten in 1929 het Wassenaarse landgoed Rust en Vreugd, lieten het Johannahuis bouwen en hielpen vervolgens mensen aan een woning ’wanneer zij door een noodlottige wending in hun leven daar zelf niet meer toe in staat waren.’ In de jaren negentig ontstond er steeds meer leegstand. Het huis was verouderd en de bewoners verhuisden eind 2004 naar het nieuwe verpleeghuis aan het vlakbij gelegen Van Ommerenpark.

Lange tijd stond het monument leeg, maar in 2017 besloten de investeerders APF en Cordeel het gebouw flink onder handen te nemen.

Verkocht

Makelaar Madeleine Buise meldt met trots dat alle 35 appartementen - variërend in prijzen tussen de drie ton en één en een kwart miljoen euro - allemaal al zijn verkocht.

Wethouder Wassenaar is blij met het nieuwe pronkstuk voor het dorp: ,,Dit type gebouwen verdient een tweede duurzame bestemming.’’ Parq Residence laat volgens hem zien dat ’je dit type vastgoed succesvol en economisch-maatschappelijk kunt ontwikkelen’. Wassenaar telt in totaal 385 rijksmonumenten.

Net binnen