Weggestuurde Leidse politiebaas durft niet naar Tweede Kamer

Leiden

Klokkenluider over racisme bij de politie Fatima Aboulouafa durfde woensdagochtend niet te verschijnen bij een rondetafelgesprek van de Tweede Kamer over ’discriminatie en inclusie’ bij de politie.

Behalve de voormalige Leidse politiechef durfde ook een andere klokkenluider, ex-politiecoach Carel Boers, niet te verschijnen.

,,Ze voelen zich niet veilig’’, zei CDA-Kamerlid Chris van Dam, die dit net als de vertegenwoordigers van andere Kamerfracties zeer zei te betreuren.

Aboulouafa wil desgevraagd niets zeggen over de reden van haar afwezigheid. ,,Ik kan nu helaas nergens op reageren door interviews te geven.’’

De korpsleiding doet nog steeds pogingen Aboulouafa een functie bij de politie buiten Leiden te geven. Dat benadrukte Liesbeth Huyzer, lid van de korpsleiding, woensdag bij het gesprek met de Kamerleden. ,,Tot de dag van vandaag ben ik heel hard bezig ervoor te zorgen dat zij een plek in de organisatie kan behouden.’’

De Leidse teamchef moest het veld ruimen omdat collega-leidinggevenden het niet meer zagen zitten met haar. Vooral haar activistische uitlatingen op Instagram zetten kwaad bloed bij de politie in Leiden en omgeving. Daarin noemde ze collega’s ’doodsbange witte dinosauriërs’.

Net binnen