Universiteit Leiden presenteert ontwerp voor nieuw ’Gorlaeus Gebouw’ [video]

© Artists impression Universiteit Leiden

Wilfred Simons
Leiden

Nu de bijgebouwen van de Gorlaeus Laboratoria van de Universiteit Leiden zijn gesloopt, is er voldoende ruimte vrijgekomen om de laatste drie vleugels van de Science Campus af te bouwen.

De universiteit presenteert een ontwerp van de nieuwe entree aan de Einsteinweg, die met zijn honingraatstructuur over de onderste twee verdiepingen wel iets wegheeft van de gevel van Naturalis Biodiversity Center.

De verdere bouw van dit onderdeel van de Science Campus, die Gorlaeus Gebouw gaat heten, verloopt in twee fasen en moet in 2026 zijn voltooid. In de nieuwbouw komen horeca en een bibliotheek.

De iconische ’schotel’ van het oude Gorlaeus blijft staan en wordt zo onderdeel van het nieuwe ’gezicht’ van de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. De collegezalen in de schotel worden na 2026 gerenoveerd.

In de omgeving van dit deel van het Bio Science Park verandert ook veel. In 2021 begint de bouw van een nieuw Sport- en Tentamencentrum . Er komen 1100 woningen en er een park, het ’Campusplein’. Restanten van de oude Gorlaeus hoogbouw worden een fietsenstalling.

Net binnen