Restaurants De Moerbei en Latour zijn trots op het behoud van hun Michelin-ster

Restaurants De Moerbei en Latour zijn trots op het behoud van hun Michelin-ster
Maître-sommelier Dimitri Hagedoorn van De Moerbei, dat zijn ster behield.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

De Leidse regio is dit jaar wederom niet verblijd met een extra sterrenrestaurant. Bij de presentatie van de nieuwe Michelin-gids, maandag in het Amsterdamse Nieuwe De la Mar theater, werden acht nieuwe sterren uitgedeeld.

De Moerbei in Warmond (sinds 2009) en Latour (2005) in Noordwijk behielden hun ster. ,,We hebben een heel mooi jaar gehad’’, reageert directeur Stephan Stokkermans van Latour. Hij was samen met maître Stan Kerckhoffs naar Amsterdam afgereisd voor het jaarlijkse feestje. ,,Voor het vijftiende jaar een ster en dus bij de top van Nederland. En een van de 3000 restaurants met een ster in de wereld. Dat is heel erg mooi.’’

Chef-kok Marcel van Lier maakte het van afstand mee. Hij is op inspiratiereis naar Mexico. Stokkermans: ,,We hebben de Franse keuken als basis met wereldse invloeden. Het is constant zoeken naar combinaties. Dat betekent veel reizen, maar dat is toch al zijn hobby.’’

Latour, dat gevestigd is in hotel Huis ter Duin, wil zichzelf constant verbeteren zegt Stokkermans. ,,Het is dag in dag uit met je vak bezig zijn. In de keuken, maar ook aan de voorkant. We liggen onder een vergrootglas met zo’n ster. En dat is goed.’’

Ambities voor een tweede ster zijn er volop. In Nederland zijn er zeventien, twee hebben er de maximale drie. Volgens Stokkermans, die de aan Latour gelieerde strandtent Breaker’s Beach House vermeld zag worden met twee ’bestekjes’ in de Michelin-gids (,,Dit was een heel mooie maandag’’), moet Latour binnen Huis ter Duin verhuizen om nog een treetje hoger te gaan. ,,Door voor een tweede ster te gaan, voelen we ons comfortabel met eentje. We willen op termijn naar het historische deel van Huis ter Duin om daar een hele etage te creëren. Dan komt alles samen en is er een optimale mix voor de tweede ster. Maar dat is pas over vijf tot tien jaar.’’

Latour gaat vanwege de vijftiende ster op rij een apart menu samenstellen voor het komende jaar. De Moerbei, traditioneel op maandag gesloten, deed dat het afgelopen jaar al vanwege de tiende. Eigenaars Anjo en Hans de Bont lieten op hun Facebook-pagina weten trots te zijn op de elfde opeenvolgende ster.

Leiden blijft vooralsnog verstoken van een sterrenrestaurant. Het laatste restaurant met een Michelin-ster was Oudt Leyden aan de Steenstraat. Van 1957 tot en met 1979 en van 1982 tot en met 1989 stond deze in de fameuze gids vermeld.

Net binnen