Premium

Leidse broer van vermeende ontuchtcoach beschuldigd van stalking ex, rechtszaak aangehouden

Leidse broer van vermeende ontuchtcoach beschuldigd van stalking ex, rechtszaak aangehouden
Leiden

Terwijl de vervolging van de van verkrachting van drie pupillen verdachte waterpolocoach Koen P. (34) nog loopt, moet ook zijn Leidse broer Daan P. (30) zich voor de rechter verantwoorden.

Hij heeft zich volgens de officier van justitie over een lange periode meermalen schuldig gemaakt aan stalking van zijn ex-vriendin.

De strafzaak tegen de tweede telg van de in de nationale waterpolowereld zeer bekende familie P. stond vanochtend gepland bij de Haagse rechtbank. Verdachte Daan P. kwam echter niet opdagen. Voor politierechter A. Sno was het door een ’technisch foutje’ onmogelijk de strafzaak bij verstek te behandelen. Het Openbaar Ministerie had geen kans gezien een door de ex-vriendin ingediende eis tot schadevergoeding tijdig bij de verdachte te bezorgen. De rechtszaak is nu voor onbepaalde tijd aangehouden.

Waterpolobroers in wachtkamer justitie

Daarmee zitten nu twee waterpolobroers in de wachtkamer van justitie. Voormalig coach Koen P. (34) moet zich later dit jaar voor de rechtbank verantwoorden voor verkrachting van drie jonge pupillen en ontucht met een trio andere slachtoffers. Hij was jaren trainer van het internationaal succesvolle vrouwenteam van topclub ZVL 1886 in zijn woonplaats. Ook was hij assistent-bondscoach van het nationale jeugdwaterpoloteam en doceerde hij bij het Regionaal Trainingscentrum Waterpolo van het Da Vinci College in Leiden.

Toen hij in de zomer van 2018 werd gearresteerd, had hij net een contract getekend om in het nieuwe seizoen hoofdtrainer te worden van ZVL Heren 1. Het voorarrest is vorig jaar mei geschorst in afwachting van de strafzaak. Koen P. beklaagde zich meermaals over de wijze waarop hij door medegedetineerden in de bajes werd behandeld. De coach staat wel onder toezicht van de reclassering.

Verschijningsverbod bij dameswedstrijden

Zijn jongere broer Daan P. kwam al kort na de arrestatie van Koen binnen de waterpoloclub in opspraak vanwege intimiderend gedrag. Toenmalig ZVL-voorzitter Frans Pot legde de op lager niveau actieve speler zelfs een verschijningsverbod op in de kantine en bij dameswedstrijden. Dit gebeurde nadat P. meermalen in het clubhuis zou hebben rondgebazuind dat zijn broer er was ingeluisd. De speelsters hadden volgens hem vrijwillig seks met hun coach. Volgens ingewijden bij ZVL zijn inmiddels alle bij de zedenzaak betrokken waterpolomeiden overgestapt naar andere verenigingen of gestopt met hun sport.

Uit de tenlastelegging van de officier van justitie blijkt nu dat Daan P. zijn eigen ex-vriendin langdurig achtervolgde en lastigviel. Dit ging zelfs door nadat de broer van zijn gewezen vriendin hem op hardhandige wijze tot de orde had geroepen.

De politie verwerkte volgens advocaat mr. Willem Janssen van het slachtoffer een hele reeks aangiftes van stalking voordat het OM besloot te vervolgen. „En door het uitstel van de strafzaak zit mijn cliënt helaas nog een paar maanden in onzekerheid”, zo verzucht de raadsman.

Net binnen