Digi-aanval op universiteit is nog steeds aan de gang

Leiden

De digitale aanval op de Universiteit Leiden was maandag nog niet voorbij. Om te voorkomen dat het computersysteem en de website worden gehackt, sloot de universiteit afgelopen weekend de toegang vanuit het buitenland af. Daar komt het gevaar vandaan, aldus universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke.

Via het inmiddels veelbesproken lek in de Citrix-software proberen onbekenden de servers van de universiteit te overbelasten met intensief digitaal verkeer. Om dit te voorkomen, heeft ze Citrix uitgeschakeld en zo het netwerk dichtgezet. Van Overbeeke benadrukt dat de universitaire website niet is gehackt en dat het niet om een aanval gaat met het CLOP-virus, waar de Universiteit Maastricht rond de jaarwisseling zo’n last van had.

Studenten en medewerkers kunnen niet vanuit huis inloggen op het universiteitsnetwerk. Ze kunnen elkaar wel e-mailen. Daardoor kunnen ze bestanden met onderzoeksgegevens of ander materiaal voor onderzoek of onderwijs vanaf de werkplek naar de eigen privé-computers sturen. ,,Het is een beetje onhandig, maar we kunnen zo wel doorwerken.’’

Op dit moment noemt Van Overbeeke de website ’stabiel’. Wel is het soms lastig om documenten van de universitaire website te downladen; dat lukte de redactie gisteren in elk geval niet. De universiteit gaat ervan uit dat de aanval ’nog wel even zal duren’. Maandag kwam het Amerikaanse bedrijf Citrix al wel met een eerste update (van vijf) waarmee het ’gat’ in de software moet worden gedicht.

De Universiteit Leiden heeft niet als enige last van onverlaten die via Citrix het netwerk proberen binnen te dringen. Gemeenten, provincies, Schiphol, de Tweede Kamer, VU Amsterdam, Hogeschool InHolland en Fontys Hogescholen sloten ook hun Citrix-systemen af.

Zodra de update is geïnstalleerd, wat de komende dagen al moet gebeuren, zou de aanval afgeslagen moeten zijn.

Van Overbeeke zegt dat de universiteit via e-mails en nieuwsbrieven de studenten en de medewerkers uitleg geeft hoe zij onder de gegeven omstandigheden het beste kunnen handelen, en houdt ze op de hoogte van de situatie. ,,We hopen ze snel te kunnen melden dat de systemen weer lekker lopen.’’

Net binnen