Premium

Mariska van der Haven uit Alphen wil mensen wakker schudden uit de wereldwijde nachtmerrie die fast-fashion heet

Mariska van der Haven uit Alphen wil mensen wakker schudden uit de wereldwijde nachtmerrie die fast-fashion heet
© Foto Floor van Koert
Alphen aan den Rijn

Het is lekker weekend! Tijd voor jezelf, tijd voor familie en vrienden. Hoe breng jij je weekend door? Mariska van der Haven wil in het weekeinde mensen wakker schudden uit de wereldwijde nachtmerrie die fast-fashion heet.

Aanvankelijk kocht Mariska - net als de meeste jonge meiden - zonder gêne kleding bij winkels als H&M, Primark, Bershka en Zara. Nu heeft de 22-jarige de ’snelle mode’ afgezworen en hoopt ze dat veel meer mensen kieskeuriger worden.

Op De Werf - een broedplaats voor ambachtslieden en kunstenaars in Alphen aan den Rijn - opent ze 1 februari ’Word eens wakker’, een stoere winkel in tweedehands dameskleding.

Een jaar geleden stond Mariska ook centraal in deze rubriek. Toen vertelde ze dat ze bezig was met de organisatie van closetsales, markten voor tweedehands kleding. Nu is ze weer een stap verder. Op de vide van de inspirerende winkel van fietsenmaker en -ontwerper Jelle Stout, die dikwijls tweedehands ook een kans geeft, begint ze een kledingboetiek met afdankertjes waar de prijskaarten soms nog aan hangen. Niks vodden, Mariska kiest bij een sorteercentrum de kleding met grote zorg uit. Ze is dan ook een fashionista pur sang.

„Een paar jaar geleden werd ik nog dolgelukkig van de salesweken”, vertelt Mariska die doordeweeks voor bedrijven de social media verzorgt en ook nog werkt als fotograaf en vormgever.

„Ik was al jong gek van mode. Maar ik dacht er eigenlijk niet over na hoe al die kleding wordt geproduceerd. Dat veranderde toen ik het televisieprogramma ’Genaaid’ volgde. Beginnende modeontwerpers werden in deze NPO-serie geconfronteerd met de schaduwkant van de mode-industrie. Daar had ik tot op dat moment nooit goed over nagedacht. Ik wilde er meer van weten en sprak met allerlei mensen. Iemand zei me: ’Je hebt geen flauw idee hoeveel kleding er verspild wordt. Als ik morgen 1000 tweedehands Levi-spijkerbroeken in mijn winkel wil hebben, dan zijn die er’. En dan heb ik het nog niet over kinderarbeid gehad. Inmiddels komt de fast-fashion industrie mijn neus uit. Ik weet er zoveel van dat ik er een e-book over geschreven heb.” Dat kun je gratis downloaden van haar site.

Ze legt verder uit: „De kledingindustrie is een van de grootste vervuilers op aarde. Dat heeft meerdere oorzaken, daarom is het zo’n heftig probleem. Het gaat bijvoorbeeld niet alleen om de vervuiling van het water, maar ook om de grote hoeveelheid water die gebruikt wordt bij het telen van de grondstoffen. En dan is er natuurlijk de uitstoot van CO2 bij de productie en vervoer van de kleding. En waar de meeste mensen ook niet bij stilstaan: de immense afvalberg blijft groeien, want fast-fashion wordt niet lang gedragen. Elke week zetten kledingconcerns als H&M nieuwe items online. Die kosten vaak geen drol. Zo wordt de hebberigheid lekker gevoed. Maar ik laat me niet langer verleiden. Het enige dat ik nog nieuw koop is een paar goede schoenen.”

Bijna al haar vrije tijd - dus vooral het weekeinde - stopt ze in ’Word eens wakker’. De kledingwinkel is onderdeel van een veel grotere missie. De snelle mode-industrie moet stoppen. Daar doet Mariska op allerlei manieren haar best voor. „Laatst verzorgde ik een presentatie voor een groep scholieren. ’Tweedehands kleding vind ik zo vies’, riep een meisje. Toen antwoordde ik zoiets als: Heb je wel eens nagedacht hoeveel mensen hetzelfde truitje hebben gepast dat jij in het pashokje van H&M aantrekt? Al die zweterige, stinkende lijven. Als die pukkelige ruggen. Dat is toch ook vies. Toen viel het stil.”

Van wie ze het heeft? „Ik ben niet grootgebracht met de kringloopwinkel. Sterker nog: ik woon nog thuis en ben nu mijn ouders aan het heropvoeden. Met kerst droeg mijn moeder een feestjurk uit de kringloopwinkel.”

Ook iets vertellen over jouw invulling van het weekeinde? vrij@mediahuis.nl