Premium

Leidse blauwe bonbonbal met Goeie Mie gin te koop

Leidse blauwe bonbonbal met Goeie Mie gin te koop
’De Leidse Bal is angstaanjagend lekker’.
© Foto: Formatie Schipper/2020.
Leiden

In Wenen heb Mozart Kugeln en in Leiden bestaat sinds kort de blauwe Leidse Bal. Je kunt de blauwe bonbonbal gevuld met Goeie Mie Gin met een gerust hart eten want je gaat er niet aan dood.

De bal wordt op de markt gebracht door het bedrijf Carlz, dat een hele stads- en streekbonboncollectie op de markt brengt: De Nederlandse Bal Collectie. Inmiddels zijn er in tien Nederlandse steden ballen te koop. Elke stad heeft daarbij zijn eigen thema gekregen.

In Leiden is dat de gin geworden die het Leids CDA-raadslid en ondernemer Josine Heijnen bedacht en op de markt bracht. Leiden kent in haar stadsgeschiedenis ’Goeie Mie’ (Maria Swanenburg, die leefde van 1839-1915). In drie jaar tijd vergiftigde Goeie Mie negentig stadsgenoten om verzekeringsgeld op te strijken en zichzelf zo te verrijken. ,,Goeie Mie Gin, de karakteristieke gin van Leiden, gemaakt met biologische, botanische ingrediënten (onder andere vlierbessen), geeft De Leidse Bal zijn verrassende finesse en eigenheid”, schrijft Carlz in een persbericht. ,,En de blauwe kleur is een verwijzing naar het arsenicum dat Mie gebruikte.”

De bollen zijn volgens het bedrijf te koop in bakkers- en delicatessenzaken die hun favorieten uit de collectie stads- en streekbonbons kunnen kiezen. ,,Maar ook cadeauwinkels, VVV-kantoren en de betere boekwinkels doen er goede zaken mee.’’

„Met de introductie van deze nieuwe creatie uit De Sleutelstad, Leiden, is De Nederlandse Bal Collectie de grootste stads- en streekbonbon-collectie van Nederland. Elke bonbonbal wordt door de chocolatiers van Carlz handgemaakt met gebruik van originele stads- en streekingrediënten die elke variant zijn eigen karakter geven.”

www.carlz.nl