Premium

Quick Boys vecht fikse boete voor blauwe rookpot bij derby met succes aan: ’We hebben er echt alles aan gedaan’

Quick Boys vecht fikse boete voor blauwe rookpot bij derby met succes aan: ’We hebben er echt alles aan gedaan’
Een blauwe rookpot voorafgaand aan de derby bij Rijnsburgse Boys leverde Quick Boys een boete van tweeduizend euro op, maar het bestuur heeft die met succes aangevochten.
© Foto Orange Pictures/Hans van Duijn
Katwijk

Quick Boys heeft met succes een boete van tweeduizend euro aangevochten voor het afsteken van een blauwe rookpot door een supporter, voorafgaand aan de derby in oktober bij Rijnsburgse Boys.

,,We hebben er echt alles aan gedaan om het ordelijk te laten verlopen, maar die rookpotjes zijn zo klein dat daar bijna niet op te fouilleren is’’, zegt voorzitter Bart van Kruistum van de Katwijkse voetbalvereniging. ,,Terwijl één zo’n potje vaak al genoeg om de aanklager in het geweer te krijgen. De waarnemer slaapt niet, zeker niet in de tweede divisie.’’

Lees ook: Een koninkrijk voor een spits: Dani van der Moot leidt Rijnsburgse Boys naar zege [video]

De tuchtcommissie van de KNVB vond het verweer van Quick Boys dermate steekhoudend dat vrijspraak volgde. De club heeft ’alles gedaan wat redelijkerwijs van haar kan worden verwacht om het ontsteken van vuurwerk te voorkomen’, staat in de uitspraak.

Ga maar na: Rijnsburgse Boys en Quick Boys hebben in samenwerking met de autoriteiten drie weken lang voorbereidingen getroffen voor de derby, alleen kaarten in de voorverkoop verkocht, gescheiden supportersvakken gemaakt, een tourniquetcontainer geplaatst bij de ingang van het uitvak en externe professionele beveiligers ingehuurd voor de fouillering. Daarbij werd geen vuurwerk aangetroffen.

Toch vond de aanklager, die behalve een geldboete ook een voorwaardelijke straf van een thuiswedstrijd zonder publiek eiste, dat Quick Boys veel te verwijten viel.

’De veiligheidsmaatregelen waren niet afdoende en de verantwoordelijkheid van betrokkene ten opzichte van haar eigen supporters heeft tekortgeschoten.’ Dat verhaal hield geen stand, tot opluchting van Van Kruistum. ,,Wij komen op supportersgebied altijd negatief in het nieuws, maar deze uitspraak is echt een hart onder de riem voor onze stewards.’’

Ook voorzitter Ad Hendriksen van Rijnsburgse Boys vindt het bemoedigend dat hiermee de inspanningen van de clubs op waarde worden geschat. Zijn club trekt zeker rond derby’s flink de portemonnee voor strenge veiligheidsmaatregelen.

Hij vermoedt dat die tegen Quick Boys niet volstonden doordat vuurwerk naar binnen is gesmokkeld door een gat in het hek. ,,Daar moeten we de volgende keer dus extra goed op letten, anders zijn we dan alsnog aan de beurt bij de KNVB.’’

Waakzaamheid blijft geboden, weet ook Van Kruistum, met de derby van begin april op eigen veld tegen aartsrivaal VV Katwijk in het vooruitzicht. ,,We kunnen alleen maar een beroep doen op onze supporters: steek niets af, want als club hangen we.’’