Doodgeschoten tbs’er zette Leiden en omgeving op stelten

Politieagenten bij Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) de Kijvelanden, waar twee tbs'ers zijn ontsnapt. Bij de ontsnapping werd een medewerkster gegijzeld, waarna de patienten vluchtten naar Ochten.
© ANP
Leiden

De ontsnapte tbs’er die zondag door de politie werd doodgeschoten bij Kesteren is volgens bronnen van de Telegraaf Dennie M. (37). De man werd in 2010 in cassatie veroordeeld voor een reeks misdrijven, die hij onder meer pleegde in Leiden en Hilversum.

De man kreeg daarvoor een celstraf van vier jaar en tbs met dwangverpleging.

In Leiden ramde hij in januari 2008 een politieman met een in Katwijk gestolen Mazda. Volgens het gerechtshof had M. de bedoeling de agent zwaar lichamelijk letsel toe te brengen.

De agent, die hem staande had willen houden op een fietspad, kwam op de motorkap terecht en viel vervolgens op de grond. Hij kwam er relatief goed vanaf. M. had die dag alle reden om uit handen van de politie te blijven: hij had een pistool bij zich.

Winkeliers

Vier Hilversumse winkeliers kregen eind 2007 te maken met M. Met een bij een woninginbraak in Leiden buitgemaakte creditcard wist hij tv’s, geluidsapparatuur, electronica, kleding en schoenen mee te krijgen. In Naaldwijk dupeerde de man niet alleen een aantal winkels, maar betaalde hij ook een maaltijd in een restaurant met de gestolen card.

M. werd ook veroordeeld voor het met een vuurwapen bedreigen van iemand in Leiden. Meest ernstige delict dat hij pleegde is de ontvoering van een vijftienjarige jongen in Scheveningen eind 2007. De toen 25-jarige M. zou daarbij zijn geholpen door onder meer de vijftienjarige Babette L. uit Leiden.

De tbs-tijd van M. ging bepaald niet geruisloos voorbij, meldt de Telegraaf. Hij baarde opzien door vanuit verschillende tbs-klinieken (De Rooyse Wissel in Limburg en de Van Mesdagkliniek in Groningen vlogs te publiceren waarin hij onder meer een flink mes, in de kliniek geteelde wiet en een geslaagde ontsnapping uit zijn kamer toonde.

Volgens de Telegraaf was zijn mede-vluchteling zondag de 52-jarige Antoni van H. Het duo gijzelde een personeelslid van tbs-kliniek De Kijvelanden (Fivoor) in Poortugaal bij Rotterdam. Ze hadden een vuurwapen en een mes bij zich en stapten in een klaarstaand taxibusje.

Het voertuig, bestuurd door een volgens het Openbaar Ministerie onschuldige chauffeur, werd op de A15 ter hoogte van Kesteren klemgereden door de politie. Daarop vluchtten de tbs’ers te voet naar een bedrijventerrein.

Daar kwam het tot een vuurgevecht met de politie. M. werd daarbij gedood, zijn kompaan raakte gewond. Hij zou zijn gebeten door een politiehond.

Net binnen