Premium

Over de tong: Bunga mas is een pittig Indonesisch kuuroord in Leiden

Over de tong: Bunga mas is een pittig Indonesisch kuuroord in Leiden
Bunga Mas in de Jan Vossensteeg.
© Foto Hielco Kuipers

Onze culinair verslaggevers bezoeken elke week een restaurant in de regio. Welke criteria voor een cijfer hanteren ze? De maaltijd, sfeer en prijs.

Leiden kent een mooie variëteit aan take away toko’s en relatief weinig Indonesische restaurants. Sumatra House en Surakarta bieden plaats aan een flink aantal gasten, voor toko Bunga Mas geldt dat niet. Het is dan ook eigenlijk helemaal geen restaurant, maar een afhaaltent waar je eventueel ook kunt zitten en je laten bedienen.

Bunga Mas heeft bij elkaar tien zitplaatsen. Een tafeltje van twee, eentje van vier en een verhoogd exemplaar met barkrukken voor vier. Op de twee losse tafeltjes ligt een glazen plaat met daaronder de menukaart. Handig. Frisdrank en bier worden geserveerd in blik uit de koelkast. Pronkstuk is uiteraard de overbekende vitrine waar de diverse gerechten in uitgestald zijn. een prettige variëteit aan groente, vis en (halal) vlees.

De zaak is verder ingericht met typische Indonesische (kunst)werkjes wat een leuke sfeer creëert.

Catering

Naast afhalen bij de toko zelf, bezit Bunga Mas een cateringservice voor grote partijen. Ook wordt er bezorgd. Geen thuisbezorgd, Uber eats, Deliveroo of andersoortige koeriers of brommertjes of elektrische fiets, maar door de eigenaar zelf met de auto. Bij voorkeur grotere bestellingen natuurlijk. Wij hebben in het verleden regelmatig rijsttafels laten bezorgen en stonden elke weer versteld van de hoeveelheid die geleverd wordt. Laat een rijsttafel voor zes personen aanrukken en dikke kans dat het dubbele aantal zijn buikje rond eet, waarna er nog genoeg over is voor een aantal goede lunches. Het is maar dat u het weet.

Dit wetende besluit ik dat mijn ogen weer eens groter dan mijn maag zijn. Dat komt ook, doordat ik zie wat de afhalende klanten allemaal bestellen. Om van te watertanden, zo lekker.

Ik begin met saté kambing (lamsvlees), die prima gegaard is met een knapperige buitenkant en gepaard gaat met een verrukkelijke ketjapsaus. Mijn tafelgenoot kiest voor de ayamversie en krijgt daar een lekker dikke katjangsaus bij. Zelf heb ik de kipsaté nooit echt begrepen. De structuur van het vlees laat een goede marinade niet toe, waardoor het vlees ook niet echt een andere smaak krijgt en je feitelijk met je tanden wat stukjes kipfilet van een stokje trekt. Varkensvlees heeft die eigenschap wel en lam, zo blijkt, ook.

Daar hoeft niet eens (pinda)saus bij.

Lontong

Het was met het oog op de maagvulling niet handig om er lontong bij te bestellen, maar ik word altijd vrolijk van de geperste rijstblokjes, die lichtgroen gekleurd zijn wat betekent dat de rijst origineel in pisangblad (bananen) gekookt is en niet in plastic.

Over de tong: Bunga mas is een pittig Indonesisch kuuroord in Leiden

Hoewel ons (terecht) geadviseerd wordt de (goedkopere en kleinere) student schotel te nemen, zijn we eigenwijs. Tafelgenoot gaat voor de Nasi Padang schotel. Rijst met rendang op Sumatraanse wijze, tempeh, artisjok, blado kentang (pittige aardappeltjes) met petehbonen en een sambal goreng telor. Het pittige eitje en tempeh keren in mijn vleesloze nasi rames terug, met sambal goreng boontjes, tonijn, sajor lodeh, tahoe, gado gado, semoer terong (gesmoorde aubergine) en... nangka, oftewel Jackfruit.

Het tafereeltje op mijn bord is prachtig en een perfecte mix van zoet en hartig. De tonijn is zacht en bereid met flink wat kokos, de tempeh heerlijk knapperig en de sambal goreng boontjes perfect gegaard.

Dan word ik verrast. Als klein kind had ik het immers nooit zo op sajor lodeh. Veel te weeïg nat. Bovendien verfoeide ik kokosmelk en kreeg ik witte kool echt niet door mijn keel. Sindsdien meed ik het gerecht, maar hier blijft het vocht weg en herontdek ik de klassieker uit de Gordel van Smaragd.

Voor wie vleesloos eet, is het geen ramp dat de rendang (die ik wel van mijn tafelgenoot proef) achterwege blijft. Jackfruit, een volwassen exemplaar kan tot veertig kilo zwaar worden, is immers de fruitvariant van draadjesvlees. Het heeft van zichzelf al die structuur en is daarmee een prima vegan variant. En wat de terong betreft: weinigen zullen aubergine als iets uit de Indonesische keuken zien, maar het is een absolute aanrader.

We krijgen ons bord niet leeg, maar dat ligt niet aan de kok. Bunga Mas is wat mij betreft een pittig kuuroord, de beste Indonesische toko van Leiden en verre omstreken.

MENU

Voorgerecht

Saté kambing met lontong (8 euro)

Saté ajam met lontong (7 euro)

Kroepoek (2 euro)

Hoofdgerecht

Nasi rames vegetarisch (14,50 euro)

Nasi rames padang (14,50 euro)

Rapportcijfer: 8,5

Toko Bunga Mas, Janvossensteeg 61A, Leiden, tel. 071-5149156.

www.bungamas.net