Premium

Parkeertarieven in Noordwijk op de schop, vergunningen voor bewoners duurder

Parkeertarieven in Noordwijk op de schop, vergunningen voor bewoners duurder
Noordwijk, met op de voorgrond het grote parkeerterrein aan het Wantveld.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Noordwijk

De parkeertarieven in Noordwijk worden gelijkgetrokken. Waar de plekken direct aan de kust nu nog goedkoper zijn dan in de achterliggende woonwijken, wil het college van burgemeester en wethouders straks een tarief voor de hele gemeente. Ofwel: 1 euro per uur voor de eerste twee uur, daarna 3 euro per uur.

De verschillende fracties kunnen dinsdagavond tijdens een vergadering een oordeel geven over de voorgestelde wijzigingen. De invoering van eenzelfde parkeertarief in Noordwijk aan Zee en Noordwijk Binnen - Noordwijkerhout en De Zilk hebben geen parkeermeters op straat - betekent een trendbreuk met het verleden.

In 2012 vond de laatste ingrijpende herziening van de parkeertarieven plaats. Om te voorkomen dat dagjesmensen veelvuldig gebruik bleven maken van de woongebieden, omdat het parkeren daar nu eenmaal goedkoper was, koos Noordwijk ervoor de tarieven aan de boulevards en het Wantveld te verlagen en in de buurten juist duurder te maken. Zo moet nu direct aan de kust voor de eerste 120 minuten 1 euro per uur worden betaald en daarna 2 euro per uur. In de woonwijken geldt vanaf de eerste minuut een tarief van 3 euro per uur. In Noordwijk Binnen betalen automobilisten nu nog op het Kloosterplein en aan de Raadhuisstraat 40 eurocent per uur.

Gaat de gemeenteraad akkoord dan worden alle tarieven gelijkgetrokken met 1 euro per uur voor de eerste twee uur en daarna 3 euro per uur. De verschillende tarieven zorgen nu nog voor onduidelijkheid bij de gebruikers, meent het college. Aan de betaalde gebieden in Noordwijk wordt ook Langevelderslag toegevoegd. Het parkeerterrein wordt met ingang van 1 april door de gemeente geëxploiteerd. Nu betalen bezoekers voor een dagkaart 3 euro, dat wordt 5 euro. Elders in Noordwijk (zoals het Wantveld) gaan de tarieven voor dagkaarten van 7,50 euro naar 10 euro.

Maar niet alleen voor de bezoekers wijzigen de bedragen. Ook de bewoners van de betaalde gebieden zijn duurder uit. Zij konden bij de gemeente een vergunning aanvragen om de auto in de straat te kunnen parkeren. Voor de eerste, tweede en derde auto kost dat nu 20 euro per jaarvergunning. Straks geldt dat bedrag alleen voor de eerste auto. Voor een tweede bewonersvergunning moet dan 50 euro en voor een derde 100 euro worden betaald.

Ook de inwonersvergunning wordt aangepast. Dat is een kaart voor ingezetenen van de gemeenten die niet in de betaalde gebieden wonen. Met deze vergunning mogen zij met gebruik van de parkeerschijf drie uur achtereen gratis parkeren om bijvoorbeeld in Noordwijk aan Zee te gaan winkelen. Omdat door de gemeentelijke fusie ook Noordwijkerhouters en Zilkers van deze optie gebruik kunnen maken, gaat als het aan het college ligt de prijs van zo’n jaarkaart van 20 euro naar 50 euro.

Alle aanpassingen zorgen ervoor dat de gemeente jaarlijks een kwart miljoen euro meer aan parkeeropbrengsten heeft.