Noordwijk positief over struikelstenen

Noordwijk positief over struikelstenen
© Foto Ella Tilgenkamp
Noordwijk

De gemeente Noordwijk wil de plaatsing van zogeheten Stolpersteine toestaan. Deze struikelstenen komen voor de huizen te liggen van waaruit Joodse inwoners uit Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk zijn weggevoerd.

,,Het uitgangspunt is dat het een particulier initiatief is en geen gemeentelijk project’’, reageert het college van burgemeester en wethouders. De eerste steen wordt waarschijnlijk volgend jaar gelegd.

Dat laatste is geen enkel probleem. Het plan voor de plaatsing van de Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, komt van Koen Marijt, Edith Tinga en Nicolline van der Spek. Zij vroegen vorig jaar september tijdens een bijeenkomst van de politieke fracties om ondersteuning.

Het college staat daar niet onwelwillend tegenover, maar plaatst wel kanttekeningen. ,,Veel mensen hebben waardering voor dit initiatief. Maar niet iedereen is blij met een Stolperstein voor de deur. Meestal gaat het om mensen die de steentjes emotioneel te belastend vinden, zoals nabestaanden of mensen met een oorlogsverleden. Binnen de Joodse gemeenschap zijn er verschillende opvattingen. De een vindt de stenen een mooi en respectvol eerbetoon, anderen hebben er juist veel moeite mee omdat mensen er overheen lopen. Aan de initiatiefnemers is daarom nadrukkelijk gevraagd aandacht te besteden aan het informeren en het betrekken van betrokkenen’’, stelt het college in een reactie.

De plaatsing van de stenen zal door de gemeente worden gedaant, om ervoor te zorgen dat het op een nette manier gebeurt. De gemeente helpt ook bij het verzamelen van informatie over de slachtoffers. De kosten zijn voor de initiatiefnemers. Bij de presentatie vorig jaar werden die geschat op zo’n drieduizend euro voor zo’n 18 tot 25 koperen stenen. Het geld moet via crowdfunding, giften en fondsen bijeen worden gebracht.