Engelandvaarder Eddy Jonker (99) overleden

Engelandvaarder Eddy Jonker (99) overleden
Eddy Jonker met koning Willem-Alexander bij de opening van het Museum Engelandvaarders in 2015.
© Archieffoto ANP
Wassenaar

Engelandvaarder Eddy Jonker is afgelopen dinsdag op 99-jarige leeftijd overleden. Jonker was voormalig directeur van bandenfabriek Vredestein en oprichter van het Museum Engelandvaarders in Noordwijk.

Zo klein als Jonker van stuk was, zo groot waren zijn daden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al bleef hij daar zelf altijd bescheiden onder. De rol van de Engelandvaarders - die uit bezet Nederland richting Londen vluchtten om zich daar aan te sluiten bij de geallieerden - was belangrijk, maar zo waren er in zijn ogen meer mensen. „De Engelandvaarders hebben vaak in de schijnwerpers gestaan, terwijl de helpers vaak zijn vergeten. Zij kregen veel minder eer dan wij, maar zij bleven achter in Nederland, met alle gevaren van dien’’, zei hij enkele jaren geleden tijdens een interview.

Jonker vertrok zelf in juli 1943 richting Engeland om als piloot aan de slag te gaan bij de Royal Air Force. Hij deed er met zijn kompanen vijf dagen over om Engeland te bereiken, terwijl er maar voor twee dagen eten en drinken aan boord was. ,,Wat wij hebben gedaan was initiatief nemen, in actie komen, moed tonen en doorzetten’’, zei hij.

Later nam Jonker het initiatief tot de inrichting van een museum. Dat kwam uiteindelijk in een bunker in Noordwijk. Koning Willem-Alexander opende in de zomer van 2015 het museum aan de Bosweg, in de stromende regen. Jonker zorgde er zelf voor dat de uitnodiging bij hem terecht kwam. Met een aanbevelingsbrief van de toenmalige burgemeester Jan Rijpstra stapte hij op 94-jarige leeftijd in zijn auto om de uitnodiging persoonlijk bij de adjudant van de koning af te leveren. ,,Ik ben verschillende keren door nabestaanden gebeld met de vraag of ik kan zeggen wat hun vader in de oorlog heeft gedaan. Daarom is het museum zo belangrijk’’, zei Jonker. De oorlogsveteraan is onderscheiden met het Bronzen Kruis.