Tennet stelt vervanging ’vogelflappen’ uit, vanwege coronacrisis

© archieffoto anp

Erna Straatsma
Hazerswoude

Tennet stelt de vervanging van onveilige ’vogelflappen’ in de bedrading van hoogspanningsmasten tussen Hazerswoude-Dorp en Leiderdorp uit.

De coronacrisis maakt het onmogelijk de werkzaamheden eind maart uit te voeren, zoals de planning was. Er gelden te veel beperkingen voor werknemers, ter voorkoming van besmetting. De klus is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De Franse aannemer RTE zou de vogelflappen tussen 25 en 28 maart met behulp van een helikopter vervangen. De flappen zijn bedoeld als beschermingsmiddel voor vogels die ’s nachts vliegen, maar blijken onveilig. Volgens Tennet is er sprake van een ’fabricagefout’, die niet alleen vogels in gevaar kan brengen maar ook tot schade aan de stroomdaden kan leiden.

Zowel in Frankrijk als in Nederland gelden strenge regels voor het uitvoeren van werkzaamheden ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus. Zo mogen Fransen alleen nog op straat komen voor strikt noodzakelijke bezigheden: die maatregel geldt de komende twee weken.

Eind vorig jaar is de nieuwe hoogspanningsverbinding Randstad 380 kV Noordring in gebruik genomen, waar de onveilige vogelflappen aan hangen.

Net binnen