Premium

Noordwijk doet beroep op ondernemers, om misstanden te voorkomen zoals spookboekingen van hotelkamers

Noordwijk doet beroep op ondernemers, om misstanden te voorkomen zoals spookboekingen van hotelkamers
Met een lichtkrant op de boulevard wordt het publiek gevraagd om afstand te houden.
© Foto Johan Westra
Noordwijk

De ondernemersverenigingen in Noordwijk zijn door de gemeente in een brief erop gewezen wat er wel en niet mogelijk is nu er strikte gezondheidsregels gelden om het coronavirus tegen te gaan.

In het land worden her en der misstanden geconstateerd. Zo worden in hotels klanten ingecheckt zonder dat er ook maar de intentie is om er te slapen. Louter om de restaurants van de hotels gevuld te krijgen. Ook zijn er winkeliers zonder horecavergunning die eten en drank aanbieden.

Wethouder economisch zaken Roberto ter Hark zegt geen aanwijzingen te hebben dat het nu in Noordwijk fout gaat, maar de gemeente wil wel helderheid verschaffen over wat er nu wel en niet is toegestaan.

„Er komen bij ons veel vragen binnen over hoe regels moeten worden geïnterpreteerd. Het wordt mooi weer en ondernemers willen dan weten wat wel en niet de bedoeling is, zodat zij weer de mensen op een goede manier kunnen informeren. In Noordwijk zijn er voor zover ik weet nog geen misstanden. Er is alle begrip voor ondernemers die het moeilijk hebben, maar we willen met de brief ook duidelijk maken waarvoor er een noodverordening is en dat die er is vanwege de volksgezondheid.”

Alleen roomservice

Zo geeft Noordwijk in de brief aan dat eten en drinken alleen mag worden afgehaald bij zaken met een horecavergunning. Toestemming voor branchevreemde activiteiten wordt niet verleend. Heeft een afhaalgelegenheid tafels en stoelen, dan mag daar geen gebruik van worden gemaakt. Noordwijk adviseert de zitmogelijkheden te demonteren.

Dat geldt ook voor zitjes en lunchruimtes bij winkels. De hotels zijn alleen bedoeld om er te overnachten. Restaurants in die verblijven mogen niet worden gebruikt, alleen roomservice is toegestaan.

Ook de eigenaren van strandpaviljoens krijgen het dringende verzoek stoelen, tafels en ligbedden uit het zicht te halen. Zo wordt voorkomen dat mensen samenscholen op de terrassen. Om die reden wordt evenzeer gevraagd terughoudend te zijn met reclame-uitingen. Bij toiletgebruik wordt gewezen op het houden van anderhalve meter afstand.

Medewerkers van de gemeente zullen zowel overdag als in de avond op pad gaan om waar nodig ondernemers, inwoners en bezoekers aan te spreken. „Die anderhalve meter afstand is nou eenmaal heel belangrijk”, zegt Ter Hark.

Op verschillende plekken in het dorp zijn lichtkranten geplaatst om iedereen daarop te wijzen. „We zullen mensen die samenscholen, hoe begrijpelijk ook, vriendelijk verzoeken door te lopen.” Ter Hark hoopt op het ’gezonde verstand’, want met alle maatregelen wordt gepoogd het virus in te dammen en dat moet volgens de wethouder niet door de gevolgen van samenscholing ongedaan worden gemaakt.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.