Festiviteiten rond Koningsdag in Noordwijk afgelast

Grentpop.
© Archieffoto Taco van der Eb
Noordwijk

De Oranjevereniging Noordwijk, actief in Noordwijk aan Zee en Noordwijk Binnen, heeft de festiviteiten rond Koningsdag vanwege het coronavirus afgelast. „Dat betekent geen aubade, geen kindervrijmarkt en geen Grentpop”, schrijft voorzitter John Asselbergs in een ’Oranjebrief’ aan de Zeeërs en Binders.

Het bestuur van de Oranjevereniging volgt daarmee het landelijke besluit om de viering in Maastricht niet door te laten gaan. „Een moeilijk maar verstandig en praktisch onontkoombaar besluit. We kunnen dat allemaal begrijpen vanuit onze eigen ervaringen met het organiseren van Koningsdag”, schrijft Asselbergs in de open brief.

Toch hoopt de voorzitter dat wellicht op een later tijdstip alsnog festiviteiten kunnen worden gehouden. „We willen graag positief kijken naar de toekomst en gaan er vooralsnog vanuit dat uitstel niet noodzakelijkerwijs zal leiden tot afstel. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en hun leden denken na over een vorm van een lokaal veilige alternatieve Koningsdag en zo ja, hoe en wanneer?”

Vlag uithangen

Dat betekent niet dat er op Koningsdag zelf helemaal niets gebeurt. Asselbergs: ,,Vier Koningsdag op uw eigen manier en laten we op 27 april allemaal de vlag uithangen als teken van saamhorigheid en zo alle slachtoffers, directbetrokkenen en bestrijders van het coronavirus een extra hart onder de riem steken.”

Ook het programma voor de herdenking op 4 mei en vrijheidsfeest op 5 mei wordt aangepast. „Als Oranjevereniging Noordwijk willen we vorm geven aan een lokaal veilig alternatief in nauwe samenwerking met alle betrokken partijen.” Hoe dat precies vorm krijgt, wordt later kenbaar gemaakt. De Vrijheidsmaaltijd en de Bevrijdingstaptoe op 5 mei gaan sowieso niet door.

Net binnen