Premium

Vertraging dreigt voor veel Leidse bouwprojecten

Vertraging dreigt voor veel Leidse bouwprojecten
De drie torens van Lead.
© Afbeelding Red Company.
Leiden

Veel Leidse bouwprojecten gaan vertraging oplopen door de coronaperikelen.

En dat komt niet in de laatste plaats doordat de vereiste inspraakbijeenkomsten voor wijkbewoners niet kunnen doorgaan. Al doet de firma Red Company, dat drie woontoren langs de Willem de Zwijgerlaan wil optrekken, zijn best door deze week digitale bijeenkomsten te organiseren.

Dat omstreden Lead-project zou vorige week woensdag met buurtbewoners worden besproken. Maar uiteraard werd die vergadering afgelast. In plaats daarvan worden deze week vier zogeheten webinars gehouden. Buurtbewoners kunnen ’s avonds via internet vragen stellen tijdens een interactief overleg met vertegenwoordigers van Red Company.

Niet iedereen is blij met dit eigentijdse, digitale alternatief. Nick Smit, een van de voortrekkers bij het verzet tegen Lead, meldt op twitter: ’de hele wereld staat stil, maar de planning voor Lead is heilig voor de gemeente en de ontwikkelaar. Bewoners worden het digitale pad op gedirigeerd. Dat sluit mensen uit, werkt niet met groepen en geeft weinig ruimte voor emotie.’

Aan de andere kant van de stad in het Morskwartier bulkt het van de uiteenlopende bouwprojecten die op stapel staan. De gemeente dacht slim en efficiënt te zijn door ze allemaal op één grote buurtbijeenkomst te presenteren en te behandelen. Maar die wijkconferentie, die gepland stond op woensdag 8 april, kan niet doorgaan. ,,We zoeken nog naar een alternatieve datum’’, benadrukt een woordvoerster van bouwwethouder Fleur Spijker (D66).

De gemeente is sowieso met een ingelast onderzoek bezig welke invloed de coronaperikelen hebben op de geplande bouw van woningen. Want niet alleen loopt de benodigde inspraak vertraging op, de ambtelijke en logistieke kant van bouwprojecten krijgen te kampen met minder beschikbaar personeel. Hoe dat verder moet en wat de stand van zaken is in Leiden, dat maakt Spijker later deze maand bekend.

Dat bouwprojecten waarschijnlijk vertraging oplopen of misschien wel helemaal niet doorgaan, wordt door lang niet iedereen als een nadeel gezien. Wijkvereniging Stationsgebied bijvoorbeeld verzet zich al geruime tijd tegen de plannen om een aanzienlijk deel van de buurt vol te zetten met nieuwe flats. Voorzitster Ineke Barnhard verwacht ’voordelen’ van de voorspelde economische terugval. ,Investeerders achter de bouwplannen zullen opnieuw hun rekensommetjes moeten maken. Rendeert dit wel of niet?’’