Premium

Zzp’ers melden zich massaal voor uitkering

Zzp’ers melden zich massaal voor uitkering
Leiden

Ondernemers en zzp’ers in de regio melden zich massaal aan voor financiële steun om de coronacrisis door te komen.

Bij ISD Bollenstreek, de gezamenlijke sociale dienst voor de gemeenten Noordwijk, Teylingen, Lisse en Hillegom, klopten tot donderdagmorgen 1546 zelfstandigen aan voor een uitkering. Katwijk ontving zo’n 300 meldingen en Alphen aan den Rijn kreeg ’circa duizend’ telefoontjes, mailtjes en contactverzoeken van ondernemers in financiële problemen te verwerken.

Hoeveel Leidse ondernemers een aanvraag hebben gedaan, valt op dit moment niet precies te zeggen. Leiden heeft de bijstand voor ondernemers uitbesteed aan het Regionaal Bureau Zelfstandigen in Rotterdam. Bij dat loket zijn sinds vorige week zo’n 7000 aanvragen ingediend, waarvan ongeveer tweederde uit Rotterdam en eenderde uit andere gemeenten.

De mogelijkheid voor zzp’ers en andere ondernemers om tijdelijk een uitkering te krijgen, is één van de maatregelen die het kabinet vorige week aankondigde om de economische gevolgen van de coronacrisis zo veel mogelijk te beperken. Ondernemers kunnen onder deze regeling vooralsnog drie maanden lang een aanvulling krijgen op hun inkomsten tot bijstandsniveau. Dat komt neer op maximaal ongeveer 1500 euro per maand. De precieze voorwaarden voor de regeling zijn echter nog niet bekend. ,,We bereiden ons voor’’, vertelt Elian Cozijn van de ISD Bollenstreek. ,,Als we meer informatie hebben vanuit het Rijk kunnen we direct een bericht sturen aan alle ondernemers die zich de afgelopen dagen bij ons hebben gemeld.’

Een woordvoerder van Alphen aan den Rijn meldt dat de gemeente haar best doet om ondernemers die acuut in de problemen komen zo snel mogelijk te helpen. ’We proberen de mensen terug te bellen waar sprake is van broodnood.’

De regionale uitkeringsinstantie UWV Holland Rijnland constateert in een analyse dat de coronacrisis bij veel ondernemers en zzp’ers tot ’acute liquiditeitsproblemen’ leidt ’waardoor zij hun rekeningen aan toeleveranciers en opdrachtnemers niet meer kunnen betalen’. Dit kan leiden tot een sneeuwbaleffect waarbij ook andere bedrijven in de problemen in de problemen komen en er economsche schade ontstaat doordat ondernemingen uit angst voor wanbetaling huiverig worden bij het aannemen van opdrachten.