Premium

Serenade in een ’Notendop’: Sijpkens blaast een vrolijke noot over het Leidse water

Leiden

„Ahoy! Hou vol! We zitten in hetzelfde schuitje”, roept Reinier Sijpkens op deze donderdag over de Leidse grachten en in het bijzonder naar woonbootbewoners. Vanuit zijn piepkleine Notendop blaast de muziekbootschipper positiviteit, in de vorm van serenades, het water over.

’Langs het tuinpad van mijn vader’ van Wim Sonneveld, het 3e pianoconcert van Rachmaninov, ’All you need is love’ van de Beatles en natuurlijk ’Auf dem Wasser zu Singen’ van Schubert. „Ik speel voor jullie, mooie mensen van Leiden, dat het maar een mooie lente mag worden ondanks alles. Het komt goed!”, roept Sijpkens vanaf het water.

De artiest woont zelf in Soest en rijdt deze corona-periode Nederlandse watersteden af met zijn muziekbootje voor een wat hij noemt een ’waterdaad’. Gewapend met zijn miniatuur kerkorgel, trompet en normaal gezien ook klompje aan een hengel. „Ik doe dit als bedankje voor de uitkering die ik als ZZP’er krijg nu al mijn opdrachten en events zijn afgelast door de corona.”

Ook de normale brugconcertjes, waar normaal met de klomp kleine giften gedoneerd worden, gaan niet door, alhoewel sommige bewonderaars er op staan iets te geven. „Maar mensen mogen zich niet verzamelen dus dat vind ik nog wel spannend. Ik vaar in een gestaag tempo verder en doe onbekende plekken aan. Dit is ook een leuke kans om op plaatsen te komen waar ik normaal niet kom. Hier in Leiden, waar ik ooit dit bootje bouwde, bijvoorbeeld naar de Schelpenkade of het Utrechtse Jaagpad.”

De klanken uit het orgel en zijn trompet zullen zelden zo mooi geklonken hebben nu de straten zo leeg zijn, er bijna geen auto’s rijden en bouwgeluiden de muziek niet overstemmen. Veel bewoners aan het water verschijnen op balkons of even, op veilige afstand van elkaar, aan de waterkant. Eén mevrouw pakt zelfs haar dwarsfluit erbij voor een duet. Sijpkens brengt plezier dat, ook al duurt het maar een paar minuten, toch wat hoop brengt.

„Het fleurt ons allemaal even op”, zegt een toeschouwer bij de Vliet, de enige vertrouwde plek voor Reinier deze dag. Als de Notendop verder vaart klinkt elke keer een warm applaus. „Gisteren was ik in Amsterdam en kreeg ik ook een bos bloemen.” Het is duidelijk dat mensen snakken naar een positief geluid en zijn geraakt door de toon van Sijpkens. Hopelijk heeft dit kleine scheepje voor eventjes een glimlach gebracht.