Premium

Oproep van Vrije Ondernemers in Noordwijk aan ondernemersfonds: ’Geef geld terug aan bedrijven’

Oproep van Vrije Ondernemers in Noordwijk aan ondernemersfonds: ’Geef geld terug aan bedrijven’
© Archieffoto ANP
Noordwijk

Vrije Ondernemers Noordwijk doet vanwege de coronacrisis een beroep op het bestuur van het ondernemersfonds om het nog resterende geld dat in kas zit, uit te keren aan de bedrijven. Volgens Nico Stokman, secretaris van het ondernemersfonds, kan dat niet zomaar.

„We zitten nu middenin een grote crisis en het is nog niet te overzien hoe lang het gaat duren en hoe diep het dal wordt. Eén ding is zeker: alle ondernemers hebben grote zorgen hoe het verder moet. U zit echter op een pot met ondernemersgeld en wij stellen dan ook voor om het geld wat nu nog in de pot aanwezig is onmiddellijk aan alle ondernemers uit te keren. Daar hebben ondernemers in deze crisis tenminste wat aan. Direct cash om de problemen op te lossen. Het geld komt immers van de ondernemers en nu hebben ze het keihard nodig”, schrijft Vrije Ondernemers Noordwijk in een brief aan het stichtingsbestuur van het ondernemersfonds.

De brief is ook gestuurd naar Roberto ter Hark. Als wethouder van economische zaken en financiën in Noordwijk voert hij de laatste weken veelvuldig overleg met ondernemersverenigingen om te kijken hoe bedrijven tijdens de coronocrisis zoveel mogelijk kunnen worden geholpen.

Vrije Ondernemers heeft zich in verleden fel verzet tegen het ondernemersfonds. Na een stemming onder de bedrijven oordeelde de politiek dat er onvoldoende draagvlak voor was en is per 1 januari de stekker uit het fonds getrokken. Omdat er nog wel geld in kas zit, kunnen er nog aanvragen worden ingediend. De termijn is vanwege de coronacrisis opgerekt en loopt nog tot 30 april.

Overigens zijn daar beperkingen aan verbonden. Het fonds is door de oude gemeente Noordwijk opgericht. Bedrijven uit Noordwijkerhout en De Zilk hebben daar nooit voor betaald en aan deelgenomen. Daarnaast is het geld onderverdeeld over diverse sectoren. Verenigingen van bijvoorbeeld horeca, winkelgebieden, bedrijventerreinen en non-profit beslissen zo zelfstandig over besteding van het geld dat door hun branchegenoten is ingebracht.

Daarom zegt Stokman niet veel met het verzoek van Vrije Ondernemers te kunnen doen. „Het meeste geld, meer dan een ton, zit nog in de pot van de bedrijventerreinen. Zij hebben twee tot drie jaar lang niets uitgegeven. De beslissing hierover ligt dan ook niet bij het stichtingsbestuur van het ondernemerfonds, maar bij de vereniging bedrijventerreinen. Als stichtingsbestuur kunnen wij niet zeggen ’verdeel het maar onder alle ondernemers’.” Naast de goed gevulde pot van de bedrijventerreinen hebben volgens Stokman ook horeca en agrariërs nog wat te besteden.