Premium

Bereleuk: op jacht naar knuffels

Noordwijk

De ’jacht’ op beren is afgelopen dagen ook in Noordwijk van start gegaan. In meerdere straten zijn knuffelberen achter het raam te zien, vooral in kinderrijke wijken. „Een frisse neus halen in de wijk wordt zo een leuk uitje voor de kinderen. Ze zitten nu veel binnen, zien nauwelijks vriendjes. Zo hebben we weer even wat leuks te doen”, zegt Esther die samen met haar kinderen Mees (1), Tijn (6) en Nova (8) door de wijk Vinkeveld lopt .

Elke gespotte beer levert weer een enthousiaste reactie op. „We hebben net drie straten gehad en ik heb nu al 13 beren gezien”, vertelt Nova. „Kom nou mama!”, roept Tijn ongeduldig. Hij wil verder, op berenjacht.

De berenjacht is een uit Australië en België overgewaaid fenomeen en is vorige week in Nederland beland. Het is een speurtocht naar knuffelberen, hoewel bij gebrek aan een beer ook andere knuffels zijn toegestaan. Kinderen gaan – onder begeleiding van ouder(s) - op zoek naar de pluizige dieren en kunnen hun ’trofeeën’ afstrepen op een speciale berenkaart. Er zijn ook andere varianten op het speurtocht. Nu kinderen niet meer naar school kunnen, zijn alternatieve bezigheden een welkome afwisseling.

Even verderop in Vinkeveld staat ’Wij missen jullie’ in grote letters op het raam van basisschool Hoffenne geschreven. Daaronder een stoeltje met een knuffelbeer in tranen, een doos tissues en het boekje ’Wij gaan op berenjacht’ van Helen Oxenbury en Michael Rosen. Bij de ingang van de school ligt een map met A-viertjes waarop berenjachtinstructies staan. Een grijze beer gespot betekent in je handen klappen. Twee beren? Dat is zingen geblazen. Een bruine beer gespot? Dan moet je ver springen.

De bruine beer van Ria van der Spek (83) heeft waarschijnlijk de hoogste locatie van Noordwijk: hij hangt aan het balkon op negen hoog in het appartementencomplex naast Huis ter Duin. Alleen echte speurneuzen zullen de beer – die de Noordwijkse al van kinds af heeft - spotten. Van der Spek: ,,Wat is er nu leuker dan kinderen op zo’n manier aan het spelen te krijgen? Zij zullen het thuiszitten ook wel eens zat zijn.”

Toch zijn er ook tegengeluiden te horen. Tegenstanders vragen zich af of de berenjacht niet in strijd is met de RIVM-regels. Organisatoren van de berenjacht hameren er op dat deelnemers aan de berenjacht zich aan de richtlijnen van de RIVM moeten houden. Kinderen mogen van het RIVM buitenspelen, mits ze niet ziek zijn en niet in een grote groep spelen. De berenjacht-speurtocht kan binnen de RIVM-regels worden uitgevoerd.

Inmiddels tellen de Facebookpagina’s Wij gaan op Berenjacht (opgericht 23 maart) en Berenjacht in NL (sinds 24 maart online) al bijna vijftigduizend volgers. Ook op Twitter is #berenjacht al een paar dagen een veelgebruikte hashtag. Mensen die een beer hebben neergezet, kunnen zich aanmelden op speciale Google Maps-pagina’s.