Premium

ZZ gaat op zoek naar een coach die fulltime aan de slag kan: Rolf Franke weg bij Leiden

ZZ gaat op zoek naar een coach die fulltime aan de slag kan: Rolf Franke weg bij Leiden
Rolf Franke als altijd fanatiek coachend.
© Foto Orange Pictures/Marcel ter Bals
Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de samenwerking met Rolf Franke beëindigd. Franke was twee seizoenen de hoofdcoach van de Leidenaars. Ook van Ferry Steenmetz, het net wegens de coronacrisis afgesloten seizoen de assistent van Franke, neemt de Leidse basketbalclub afscheid.

Ook van Ferry Steenmetz, het net wegens de coronacrisis afgesloten seizoen de assistent van Franke, neemt de Leidse basketbalclub afscheid.

Vooral het eerste seizoen van Franke in Leiden, tevens zijn eerste jaar ooit als hoofdcoach, was een succes. De Amsterdammer stemde zijn voorbereiding af op Europees basketbal, en ZZ Leiden bereikte in het seizoen 2018-2019 de laatste zestien van de Europe Cup. Op weg naar de achtste finale van dat toernooi lichtte Leiden een paar teams uit sterke basketballanden pootje.

Met Leiden slaagde Franke er ook in de nationale beker te veroveren, zo de club zijn eerste prijs schenkend sinds de landstitel van 2013. In een zinderende finale werd Zwolle in zijn eigen huis verslagen.

In de competitie eindigde ZZ dat jaar als koploper, door onder meer al zijn uitwedstrijden te winnen. Met sterren als Darius Thompson en Maurice Watson Jr, voorop kende Leiden een echte opleving, ook in publieke belangstelling.

Dat succes kon in de play-offs echter niet worden vertaald naar prijzen. Leiden, waar het tot een confrontatie was gekomen tussen Franke en Mohamed Kherrazi, verloor in de halve finale in drie wedstrijden van Donar.

Het afgelopen seizoen had niet de glans van de jaargang daarvoor. In Europa bereikte Leiden wel opnieuw de tweede groepsfase, waarin het echter nauwelijks potten kon breken. Dat had mede te maken met een aantal blessures, iets wat het team het jaar daarvoor veel minder parten had gespeeld.

Maar ZZ was ook minder een eenheid dan een seizoen eerder. En het verdroeg de Europese inspanningen minder goed. Mede daardoor waren de prestaties in de competitie veel minder. Op het moment dat de competitie werd stilgelegd, stond ZZ op de vierde plaats. Uitoverwinningen waren schaars geworden.

Franke heeft twee seizoenen dubbele dienst gedraaid, want hij was al die tijd ook directeur bij een grote bank. ,,De club wil in de toekomst terug naar een werksituatie waar we een voltijds coach kunnen neerzetten’’, zegt voorzitter Marcel Verburg. ,,Deze functie combineren met een volledige baan is voor ZZ Leiden niet de optimale situatie gebleken.’’

Vedrburg moest constateren dat de mindere resultaten toch extra tijdsdruk met zich meebrachten. ,,Als het in een seizoen goed loopt, hoef je minder te managen. Zit het tegen, dan komen er toch tijdsproblemen. Dan is dit niet altijd ideaal. Ik heb ontzettend veel respect voor Rolf hoe hij deze functies heeft gecombineerd en het tot een succes heeft weten te maken. Want hij heeft een heel behoorlijke job. Maar soms kun je dan dingen minder aandacht geven. Dat mag je trouwens ons verwijten, want wij hebben de keuze gemaakt om onder deze voorwaarden met Rolf in zee te gaan, en het is ook heel lang goed gegaan. We kijken terug op een mooie periode. In twee jaar hebben we dertig Europese wedstrijden gespeeld, een clubrecord. Afgelopen seizoen was er een van geweldige ups, maar we konden ook van iedereen verliezen.’’

Toch wil Leiden nu verder met iemand die geen andere werkzaamheden heeft. Ook Steenmetz was slechts in deeltijd in dienst. De komende tijd gaat de club op zoek naar een nieuwe hoofdcoach en een nieuwe assistent.

,,We gaan alles afwikkelen van dit seizoen, en dan vooruit kijken’’, aldus Verburg. ,,De economische gevolgen van de coronacrisis zullen voelbaar zijn op de begroting en dus de samenstelling van het team. Daar zullen wij geen uitzondering in zijn als club, en wellicht zelfs als land. De eerste faillisementen rollen al binnen, en ik denk dat iedereen een stapje terug gaat moeten doen.’’

Doordat het seizoen zo vroeg al is afgesloten, heeft ZZ Leiden nog wel wat tijd om een en ander op een rijtje te krijgen. ,,Maar iedereen heeft nu de tijd om aan de slag te gaan’’, waarschuwt Verburg.

,,Uiteraard gaan we overal mee aan de slag, zeker ook met het zoeken naar een een nieuwe coach. Tot nog toe zijn we daar iedere keer uitgekomen.’’

Net binnen